OKVARE VIDA

Že poznate sindrom računalniškega vida?

T.D.
10. 5. 2020, 21.30
Deli članek:

Računalnike poleg domače uporabe precej ljudi vsakodnevno uporablja na delovnem mestu. Predvsem ti ljudje pa imajo večje možnosti za razne okvare vida.

Dreamstime
Ko se oko osredotoča, takrat ne mežika dovolj pogosto.

Po podatkih ameriškega združenja optometristov (AOA) je največ zdravstvenih težav ljudi, ki delajo z računalnikom, povezanih z vidom. Raziskave navajajo, da od 50 do 90 odstotkov uporabnikov računalnikov trpi za simptomi sindroma računalniškega vida. Človeško oko namreč ni prilagojeno za (pre)dolgo gledanje v računalniški ali televizijski zaslon in ostale elektronske naprave, ki vsebujejo zaslone, kot sta denimo tudi tablični računalnik in mobilni telefon. Kadar se človeško oko osredotoča na določeno stvar ali delo, ki ga želi človek opraviti, takrat ne mežika dovolj pogosto. Posledično se naše oči izsušijo in hitro utrudijo. S staranjem pa postaja delo z računalnikom še težje, saj očesne leče postajajo manj prožne.

Prepoznajmo sindrom računalniškega vida

Simptomi sindroma računalniškega vida so utrujene, suhe in pekoče oči, občutljivost na svetlobo, zamegljen vid, glavoboli in bolečine v ramenih, vratu in hrbtu. Če glede teh težav ne ukrepate, lahko to vpliva tudi na kaj drugega, ne samo na vaš vid, ampak tudi na vašo delovno sposobnost.

Preprečimo težave

Nekaj enostavnih sprememb na delovnem mestu lahko ublaži simptome in prepreči nastanek novih. Redno obiskujte zdravnika in mu opišite svoje težave z vidom. Morda vam bo predpisal očala ali leče. Zdravnik vam bo povedal, ali lahko med delom z računalnikom nosite običajna očala ali pa potrebujete posebna. Predpiše vam lahko monofokalne ali bifokalne leče ali zgolj nekoliko niansiran material, ki poveča kontrast in odpravi bleščanje. Na preglede naročajte tudi otroke.

Preuredite delovno mizo

Najboljši položaj za vaš zaslon je malo nad ravnjo oči, približno od 50 do 70 centimetrov proč od vašega obraza. Ob gledanju v zaslon ne bi smeli naprezati vratu ali oči. Tiskana gradiva, ki jih potrebujete pri delu, postavite navpično ob zaslon. Tako vam med delom ne bo treba ves čas spreminjati položaja oči navzgor in navzdol.