Maščobo in ostanke hrane scvrite na ognju

Za dobro peko je zaslužen čist žar

Z.F.
9. 5. 2020, 16.48
Deli članek:

Pripravljanje jedi na žaru je zdravo in več kot odlična ideja za tople spomladanske dni, zato ne dovolite, da vam umazan žar vzame voljo dovnovične uporabe. V nadaljevanju predstavljamo priročne trike, kako vaš žar hitro in preprosto očistiti.

Dreamstime
Rešetko očistite z mešanico pepela in vode. Ta bo odstranila mastne madeže in ostanke hrane.

Čiščenje žara spada med precej mukotrpna opravila. Česarkoli se dotaknete, je mastno in lepljivo, po možnosti so povsod sledi saj in sprijete ter zažgane hrane, ki je ostala od predhodnega odličnega piknika. Res je, hrana z neočiščenega žara ne bo niti tako okusna, še manj privlačna za naše goste, prav tako pa utegne biti tudi nevarna zaradi zažganih delcev in maščob. Zato z naslednjimi triki zmeraj poskrbite, da bo vaš žar čist, in to preprosteje kot ste si mislili.

Odstranite staro oglje, ostanke hrane skurite

Najprej z gorišča odstranite star pepel in oglje, ki se bosta sicer med vnovično peko zgolj dvigovala in dimila meso in zelenjavo. Lesni pepel je sicer idealno čistilo, s katerim boste kasneje zdrgnili rešetko, zdaj lahko z njim očistite kovinske predele vašega žara, iz katerih bo odstranil mastne madeže in jim povrnil sijaj. Tako očiščen žar je pripravljen na novo doživetje, zato ga zakurite in na ogenj postavite zažgano rešetko. Pustite, da se ogenj dobro razplamti, če imate pokrov, žar pokrijte, a odprite dovod zraka in pustite, da vročina opravi z zažgano hrano in maščobo, ki je ostala na rešetki. Po 15 minutah rešetko snemite z žara in jo očistite.

Čiščenje rešetke

Zoglenele ostanke hrane in maščobe, ki so ostali na rešetki, zdaj očistite s kovinsko krtačo. Če je nimate, lahko uporabite aluminijasto folijo, ki jo oblikujete v kroglo, s katero boste podrgnili po rešetkah. Pomembno je, da odstranite vso maščobo, saj bo ta v nasprotnem primeru kriva za prasketanje in iskrenje ognja. Nato iz finega pepela in nekaj žlic vode pripravite gosto pasto, s katero premažete celotno rešetko in dobro podrgnite z gobico. Rešetko nato le še dobro operite z mlačno vodo in jo osušite ter pred vnovično uporabo v tankem sloju premažite z maščobo.

***POUDAREK: Rešetko očistite z mešanico pepela in vode. Ta bo odstranila mastne madeže in ostanke hrane. grilanje: glavna slika rešetka, žar, grilanje: Rešetko z ostanki mesa in maščobe postavite na močan plamen, da zgorijo. meso na žaru, moški, grilanje: Rešetko v tankem sloju premažite z maščobo, tako se hrana ne bo sprijemala.***