Žal je tako, da nobena stvar nima neomejenega roka trajanja in se prej ali slej obrabi ali pokvari. A da bi vaša očala ostala karseda dolgo v odlični kondiciji in kot nova, jim zagotovite primerno čiščenje. Le tako boste preprečili poškodbe in praske, ki po navadi nastanejo zaradi malomarnosti. Tudi vi očala čistite v rob majice ali srajce ter z njih le bežno tu in tam zgolj odpihnete sled prahu? To je žal premalo.

Privoščite jim temeljito čiščenje

Čez dan se na očalih nabere veliko prašnih delcev in umazanije, tudi nekaj sebuma, ki ga izločajo naše telo in trepalnice, zaradi česar tako okvirji kot stekla postanejo mastni. Da bi očala očistili slednjih nečistoč, nikar ne uporabljajte agresivnih čistil, temveč očala sperite z mlačno vodo in z njih najprej odstranite večje delce prahu ter umazanije, ki lahko med čiščenjem popraskajo ali poškodujejo očala. Strokovnjaki svetujejo, da očal ne izpirate z vročo vodo, saj bi ta lahko poškodovala premaz tako na steklih kot tudi okvirjih očal. Na stekla kanite zgolj kapljico detergenta za ročno pomivanje posode in nežno zdrgnite vsako stran stekla ter vse dele okvirja, vključno z delom za nos in konci, ki se zataknejo za ušesa. Ne pozabite sprati tudi del, kje se konec stekla stika z okvirjem, saj se tam nabira prah, trdi delci in tudi maščoba iz kože. Nato očala dobro sperite z mlačno vodo. Očala nežno stresite, da z njih odpadejo večje kaplje vode in se prepričajte, ali so zares čista. Stekla in okvir obrišite še s tkanino, ki ne pušča vlaken.

Čiščenje le s fino bombažno krpo

Številni očala čistijo s krpami iz mikrovlaken ali pa jih, kot že omenjeno, obrišejo kar v rob majice ali srajce. Narobe. Krpe iz mikrovlaken bodo umazanijo, ki se je nabrala na očalih, samo še razmazale. Strokovnjaki svetujejo, da za čiščenje uporabite bombažno krpo, ki jo sicer uporabljate za poliranje, ali pa posebej za čiščenje očal namenjene krpe.

Pazite, da bo tkanina čista, saj lahko drugače poškoduje stekla, olje za kuhanje in krema za roke pa lahko pustita madeže.