NA SVEŽ ZRAK!

Učilnica na bližnji jasi: skupaj raziskujmo gozdove in travnike

T.D.
4. 4. 2020, 07.55
Posodobljeno: 4. 4. 2020, 08.00
Deli članek:

Čeprav trenutno ostajamo doma, se je treba nadihati svežega zraka in s tem pomagati ohranjati zdrav imunski sistem.

Dreamstime
Tudi predšolski otroci radi preživljajo čas v naravi in se čudijo stvarem, ki jih tam opazijo.

Otroci so radovedna bitja, ki jih izjemno zanima svet okoli njih, sploh narava. S čim se hrani deževnik, kje živijo majhni hrošči, zakaj lastovke prezimijo drugje in kdaj rastejo borovnice – to je le nekaj izmed mnogih vprašanj, ki se podijo po majhnih glavah. Čeprav trenutno ostajamo doma, se je treba nadihati svežega zraka in s tem pomagati ohranjati zdrav imunski sistem; še toliko bolj ob prijetnem sončnem vremenu. Zato kdaj pa kdaj zavijmo v naravo. Pri tem seveda upoštevajmo trenutne omejitve in priporočila ter izbirajmo kraje z omejenimi možnostmi stika z drugimi. Sprehod skozi gozd bo pripomogel k razbistritvi misli in porabi odvečne energije med domačim poukom. In ker tudi predšolski otroci radi preživljajo čas v naravi in se čudijo stvarem, ki jih tam opazijo, v gozdu zlahka združimo »domačo šolo« z »domačim vrtcem«.

Spoznavanje narave

Pouk v naravi je precej bolj zanimiv kot v učilnici med štirimi stenami, pa četudi to pomeni samo opazovanje dreves, oprezanje za pticami ali nekaj globokih vdihov svežega zraka. V vsakem primeru pa lahko čas izkoristimo tudi za poučevanje o vrstah dreves v gozdu, travniških rastlinah in gozdnih živalih. Sestavimo uganke, katerih rešitve lahko otroci najdejo na poti, ali pa naberimo liste in rastje, ki ga ne poznamo, da bomo doma kasneje odprli enciklopedijo (google) in se poučili.

Tržnica v gozdu in pouk gospodinjstva

S prebujanjem narave spomladi se ponuja tudi možnost nabiranja divje hrane, ki lahko super popestri jedilnik še posebej zdaj, ko je obisk trgovine in s tem nakup sveže zelenjave nekoliko omejen. Naberimo regrat, čemaž, divje šparglje, koprive in trobentice. Tudi te so užitne. Doma pa nato iz nabranih rastlin skupaj pripravimo jed.

Športna vzgoja

Gozdne površine ponujajo raznovrstne možnosti za gibalne in druge aktivnosti ter skupno preživljanje prostega časa otrok in njihovih staršev v spodbudnem učnem okolju. Izkoristimo podrta debla za hojo po deblu naprej ali bočno ter drevesa ob širši poti za tek med njimi, ali pa med sprehodom oponašajmo gibanje gozdnih živali.

Krožek vrtnarjenja

Tudi če imate zgolj majhen balkonček, je že lonec zemlje dovolj, pa bodo otroci z  veseljem sodelovali pri prekopavanju zemlje, sajenju rož ali vrtnin in kasnejšem zalivanju ter opazovanju rasti. Poučimo jih o vzgoji rastlin, zdravi prehrani, fotosintezi, živalih v zemlji …