Srečka Barišiča so morali na sodišče privesti policisti, saj se na pozive ni odzival. Sodnica Melita Perko mu je pojasnila, da bo naslednjič, če se bo to še ponavljalo, zanj odredila pripor.

Bilo je januarja lani, ko se je trojica s črnimi kapami na glavi okoli 23. ure pritihotapila do stanovanjske hiše v Občicah. Z garažnih vrat so moški odlomili ključavnico in potem začeli iz nje odnašati, kar je bilo vrednega: kovček z garnituro orodja Gedore, kotno brusilko Makita, tri kovčke z večjo količino različnega ročnega orodja …

Najbrž bi odnesli še kaj, če jih pri početju ne bi zalotil lastnik hiše. Enega izmed vlomilcev je prijel in ga držal na tleh, pri čemer je moškemu z glave padla kapa. Takrat sta se v garažo vrnila tudi druga dva. Oškodovanec je stekel v hišo in poklical policijo, vlomilci pa so pobegnili in se s hondo rumene barve odpeljali v noč. Prav daleč pa niso prišli, saj je policijska patrulja kmalu naletela na avto, ki je ustrezal opisu, ki ga je podal oškodovanec.

Policista sta hondi, v kateri so bile tri osebe, sledila na razdalji. Za pol minute sta avto izgubila iz vidnega polja, nato pa sta ga opazila parkiranega ob cesti. Voznikova vrata so bila odprta. Spredaj ni bilo nikogar, na zadnjem sedežu pa je sedel Bojan Hudorovac iz Črnomlja in mu očitno ni uspelo pravočasno zlesti iz avtomobila, ki je imel le tri vrata. V avtu so policisti našli tudi oškodovančeve gedore in kovček z orodjem, kotno brusilko pa sta ubežnika očitno vzela s seboj.

Na kraju vloma ostala črna kapa

Lastnik hiše Hudorovca ni prepoznal, a to niti ni bilo treba, saj je njegovo prisotnost v garaži kmalu potrdila analiza sledi DNK, ki so jih našli na črni kapi, ki je ostala na kraju vloma, medtem ko so na volanu honde policisti našli biološke sledi Srečka Barišiča iz Sovinka.

Hudorovac je kmalu spoznal, da se iz zagate ne bo mogel izvleči, in je policistom v preiskavi povedal zgodbo, ki se je začela že dan prej, ko je ista trojica iz garaže zasebne hiše v okolici Semiča ukradla kup električnega in ročnega orodja v skupni vrednosti približno 1000 evrov. Nakradeno orodje so po pripovedovanju Hudorovca skrili pri Barišičevem bratu, a ga policisti tam niso več našli.

So pa med preiskavo tega vloma policisti na tleh našli zavojček konoplje. Sledila je DNK-analiza bioloških sledi, ki so ostale na zavojčku, ta pa je pokazala, da pripadajo Srečku Brajdiču, prav tako iz Sovinka, ki ga je kot svojega pajdaša skupaj z Barišičem v resnici navedel že Hudorovac.

Ko je bila obtožnica zoper trojico pripravljena, je Hudorovac, ki ima odprtih še nekaj podobnih postopkov, kaznivo dejanje velike tatvine priznal in si s tem prislužil kazen enega leta zapora. K temu je sodišče po pregledu obsežnega kazenskega lista zaradi preklica pogojne kazni dodalo še pet mesecev zapora.