Zanimivosti

Prva higienska maska preverjena v laboratoriju s sledljivo kalibriranimi merili?

Oglasno sporočilo
3. 4. 2020, 13.24
Posodobljeno: 7. 4. 2020, 10.01
Deli članek:

Vsi sedaj šivajo maske iz bombaža, ki premočijo v le nekaj sekundah, mokra maska pa je nevarna, opozarjajo strokovnjaki.

Slovenijo je zajela šivalna mrzlica. Že skoraj vsako gospodinjstvo, ki ima šivalni stroj, pridne roke in dovolj vneme šiva obrazne maske oz. higienske maske, kot so ji poimenovali pristojni. Na spletu in družbenih omrežjih kar mrgoli navodil za izdelavo, krojnih slik in fotografij ponosnih šivilj. Nekateri se res potrudijo in maske so pisane, pravi modni dodatki za sedanje razmere, ko brez nje ni možen vstop v trgovino, banko in še kam.

Kaj pa je namen obrazne maske – higienske maske?

Higienske maske niso namenjene filtraciji virusov iz zraka, saj to zmorejo samo tiste, ki jih nujno potrebujejo v zdravstvu. To so maske oznake FFP3 in so za enkratno uporabo. Higienske maske so namenjene zmanjševanju kapljične okužbe. Zato je zelo pomembno iz kakšnega materiala je maska, saj je njena naloga, da preprečuje stik sluznice nosu in ust z okuženimi kapljicami oz. rokami. Ljudje se namreč obraza nezavedno dotaknemo kar 23 krat na uro in modro bi si bilo poleg obrazne maske na nos natakniti še očala, saj s tem zaščitimo tudi sluznico oči.

Zdravstvena stroka opozarja pred navadnim blagom

Po poročanju časopisa Dnevnik so na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje zaskrbljeni, da se bo z uporabo najrazličnejših mask, rut in šalov čez usta in nos možnost za okužbe kvečjemu povečala. Ljudje se, ko jim improvizirana zaščita leze z nosu, obraza dotaknejo pogosteje kot sicer. Blago pa se tudi zelo hitro navlaži. Zdravstvena stroka opozarja tudi pred navadnim blagom: “Posvariti moramo pred navadnim blagom, saj se maske zelo hitro premočijo. To pa je še bolj nevarno. Saj, če se kapljice raztopijo na vlažni površini še lažje vstopajo v sluznico.”

Laboratorij ALBA preveril kako hitro premoči bombažna tkanina v primerjavi z izjemo popularno higiensko masko SHIELD

Testiranje, ki ga je opravil laboratorij ALBA, s sledljivo kalibriranimi merili, na petih slojih bombažne tkanine v primerjavi s higiensko obrazno masko za večkratno uporabo SHIELD so jasni. Tkanina iz 100% bombaža v 5 slojih se je v primerjavi z materialom blaga Shield mask v nekaj sekundah premočila in prepustila tekočino. Material zunanjega sloja iz katerega so narejene Shield maske je za vodne kapljice neprepusten in po eni uri testiranja niso detektirali vlažnih delce na zadnjem (notranjem) sloju maske (filtra). Tudi preizkus prepustnosti tekočine materiala iz katerega so narejene Shield maske iz notranje strani na zunanjo je potrdil, da niso prepustne za tekočine.

Celotno poročilo laboratorija ALBA je na voljo na povezavi: TUKAJ 

Daljše preizkušanje obraznih mask iz bombaža in maske SHIELD

Higienske maske so potrebne tudi za zaščito delavcev in zagotavljanja nemotenega delovnega procesa

Poleg individualnih nakupov pa po obraznih maskah SHIELD veliko povprašujejo tudi podjetja, ki želijo zagotoviti čim bolj varno delo svojih zaposlenih in narediti vse kar lahko za zmanjšanje možnosti kapljičnega prenosa okužbe med zaposlenimi. Za nemoteni proizvodni ciklus je priporočljivo imeti vsaj dve higienski obrazni maski SHIELD. Eno zaposleni uporablja, druga pa je v pranju in termičnemu razkuževanju. Tako ima vsak dan sveže oprano in razkuženo masko. Proizvodni prostori, pisarne itd. so zaprti prostori in popolnoma nesmiselno bi bilo, če nošenje obveznih mask ne bi bilo obvezno tudi na delovnem mestu. Ste delodajalci pripravljeni, ste poskrbeli za obrazne maske za zaposlene?

Ob pomanjkanju kakovostnih higienskih mask so maske SHIELD na zalogi in ponujajo garancijo na dostavo v 24 urah

Kovanec Unlimited d.o.o. ima trenutno zalogo več kot 16.000 mask. To dejstvo je v sedanjih razmerah zelo pomembno, saj so mnogi preko spleta že več kot pred dvema tednoma naročili in plačali druge obrazne maske, ki jih še zmeraj niso prejeli. Naročene maske SHIELD imajo garancijo na dostavo v 24 urah, saj kot pravijo v podjetju Kovanec Unlimited d.o.o. to narekujejo razmere in podjetja ter posamezniki jih potrebujejo za nemoten delovni proces in dnevne aktivnosti zelo hitro.