ZAGOTOVITE SI DOBRO POČUTJE

Ne zamenjajte le posteljnine, dobro očistite tudi vzmetnice

Z.F.
3. 4. 2020, 21.30
Posodobljeno: 30. 5. 2023, 07.21
Deli članek:

Še vedno ostajamo pri pomladnih opravilih. Kdaj ste nazadnje očistili in prezračili svojo vzmetnico? Imate pralno prevleko? Na koliko let jo je smiselno zamenjati? Preverite, ali poznate vse odgovore.

Dreamstime
Vzmetnice vsaj enkrat letno dobro presesajte, jih prezračite in obrnite.

Prišel je dan, ko ste se odločili zamenjati posteljnino. Težke, pernate odeje boste zamenjali z lažjimi bombažnimi ali sintetičnimi. Nekateri bodo tudi mehke, puhaste ali pernate vzglavnike zamenjali z ergonomskimi. A nikar ne smemo pozabiti na vzmetnico, na kateri preživimo oziroma prespimo kar tretjino svojega življenja. Zato je njena čistoča še toliko pomembnejša in ne pozabimo, da se vanjo rade naselijo pršice in druge nadloge, ki nam zaradi slabega čiščenja lahko začnejo  precej hitro kratiti spanec.

Posesajte vzmetnico

Potem ko ste odstranili posteljnino, najprej preverite, ali je morda prevleka vaše vzmetnice pralna. Če je, ima pod robom zadrgo, ki jo lahko odprete in prevleko preprosto snamete. Prevleko operite pri temperaturi 60 stopinj Celzija in jo posušite na zraku. Sicer pa vzmetnico dobro posesajte. Tako boste odstranili prah, lase, odmrle celice kože in drugo umazanijo. Nato pomešajte 200 g sode bikarbone in nekaj kapljic eteričnega olja po izbiri  ter sodo bikarbono potresite po vzmetnici. Pustite delovati vsaj eno uro in vzmetnico nato znova dobro posesajte. Tako boste odstranili odvečno vlago in neprijetne vonjave, ki so se nabrale čez leto.

Očistite madeže

Če imate otroka, se tu in tam zgodi, da pomokri vzmetnico. Sveže madeže je najbolje očistiti kar takoj. Najbolje bo, če ga boste očistili z mešanico vodikovega peroksida in detergentom za pomivanje posode. V skodelici zmešajte 20 mililitrov vodikovega peroksida in 10 mililitrov detergenta, da nastane gosta pena. S staro ščetko peno nanesite na madež in nežno drgnite od roba proti sredini, dokler madež ne izgine. Pustite delovati še nekaj minut, nato pa mesto, ki ste ga očistili, popivnajte z mokro krpo. Na koncu očiščeno površino še dobro zdrgnite s suho krpo skoraj do suhega. Na voljo so tudi specialna čistila, namenjena odstranjevanju madežev znoja in drugih telesnih izločkov, z mikrobiološkimi sredstvi na bazi encimov. Uporabljajte jih v skladu z navodili.