Zanimivosti

Zgodba o 90-letni tradiciji zeliščnih bonbonov

Oglasno sporočilo
3. 4. 2020, 12.52
Posodobljeno: 6. 4. 2020, 13.15
Deli članek:

Smo leta 1940. To je obdobje burnih sprememb po vsem svetu in začetek navdihujoče nove zgodbe, ki je luč sveta ugledala v Švici. Natančneje v slikovitem mestecu, kjer je ohranitev miru in sprejemanja vsakogar še danes brezpogojna vrednota.

Naša pripoved se je začela z enim človekom, traja pa že več kot 90 let. Vsi vemo za to zgodbo, čeprav morda še ne poznamo vseh njenih podrobnosti.

Ime mu je bilo Emil in želel si je, da bi prav vsi ljudje na svetu začeli skrbeti za zelenje, zasajali zelene deževne vrtove, oaze in parke, kjer bi se lahko sproščali in si v naravnem okolju povrnili moči. Emil je svoj prosti čas preživljal ob nabiranju rastlin.

Tako se je začel njegov konjiček, ki je sčasoma prerasel v nadvse uspešen posel. Vsak dan je z zanimanjem raziskoval in pridobival nova spoznanja o rastlinah. Raznorazne mešanice popolnih vonjav so napolnjevale sobo, kjer je hranil nabrana zelišča. Te vonjave so mu vzbujale najrazličnejše dobre in koristne misli, od katerih je ena iz dneva v dan rasla in se izoblikovala v zamisel, ki jo je enostavno moral uresničiti. Emila je namreč nekoč prešinilo: kaj če bi združil vse te vonjave? Kako očarljivo dišavo bi dobil, če bi zlil esenco trinajstih popolnih zelišč v eno? Brez odlašanja se je lotil dela. Strastno je začel eksperimentirati in ustvarjal svoje zeliščne mešanice. Vendar ga je vnema gnala še naprej in se ni zadovoljil zgolj z vonjavami. Zakaj ne bi spremenil dišav v okus? To je bilo pravo rojstvo njegove zamisli kot tudi izdelka, ki je dal svetu edinstveno izkušnjo okusa in svežine.

Na milijone ust po vsem svetu je do danes užilo to slastno doživetje. Majhni bonboni, ki so kot kapljice iz najbolj osvežilnega izvira, z vsakim vdihom pripovedujejo svojo zgodbo, ki traja že 90 let. Zgodbo o trinajstih različnih zeliščih, ki se je začela s prvimi žarki pomladnega sonca in z vonjem po sveže pokošeni travi. Zgodbo sanj o švicarskih gorah v daljavi.

V čem je torej skrivnost? Zelišča so prav tako nežna in občutljiva kot vsa druga živa bitja. Obdelava, prevozi in drugi procesi jim lahko škodujejo. Prav zato te rastline rastejo v Švici. Na prisojnih pobočjih jih gojijo, zalivajo in tudi sicer lepo zanje skrbijo švicarski poljedelci.

Vsako od teh zelišč zahteva edinstveno obravnavo in obdelavo, ki zagotavljata njihovo zdravilnost in močan okus. Poberejo jih šele, ko strokovnjaki potrdijo, da so dosegle vrhunec svoje hranljive in aromatične vrednosti. Rastline, ki so prestale ta temeljiti preizkus, nato posušijo, prečistijo, zmeljejo in ustvarijo edinstveno mešanico trinajstih zelišč. V nadaljnji obdelavi esenco teh dragocenih sestavin zmešajo z drugimi sestavinami, kot je, denimo, med. Nikoli ne dodajajo umetnih barvil ali okusov. To zmes nato oblikujejo v bonbone v obliki dražejev, ki jih nato ohladijo.

Takšen celosten postopek zagotavlja tako zaščito domačih poljedelcev kot tudi kakovost izdelkov za končne kupce v več kot 50 državah po svetu, ki uživajo v osvežujočih sladkostih. Vendar pa se s tem naša zgodba še ne konča. Tradicija in doslednost se odražata tudi v odnosu do vseh zaposlenih, družbenega in naravnega okolja. Podjetju namreč poslovna uspešnost ni sama sebi namen: pravi uspeh se kaže kot dobro premišljeno in trajnostno delovanje, ki ga navdihuje prav družinska tradicija.

Vse to so torej odlični razlogi, ki so pripomogli k temu, da bonboni Ricola že 90 let osvežujejo grla in glasove ter razveseljujejo milijone zadovoljnih uporabnikov po vsem svetu. In pričakovati je, da bo tako še dolgo časa!