Zdaj je čas

Kdaj ste nazadnje očistili pečico?

Z.F.
1. 4. 2020, 21.40
Deli članek:

V dneh, ko nas je izredno stanje prisililo, da svoj čas preživljamo doma, se je pri marsikom našlo tudi nekaj več časa za pomladno čiščenje. Prihaja velika noč, ko bo iz pečice ponovno zadišalo po potici. Pa je pečica očiščena?

Dreamstime
Pečica je novodobno kurišče, ki ga moramo občasno očistiti, če želimo v njem pripraviti okusne jedi.

Roko na srce, gre za precej neljubo opravilo, ki ga le redki z veseljem opravljajo, pa vendar se ga je treba vsake toliko časa lotiti. Modernejše pečice vam bodo pri čiščenju pomagale s samočiščenjem ali tako imenovanimi avtomatskimi čistilnimi programi, spet drugi se bomo morali čiščenja lotiti na klasičen način. A kako to storiti, da bo kar najhitreje in najučinkoviteje?

Kdaj moramo pečico očistiti

Znaki, da je treba zavihati rokave in očistiti pečico, je neprijeten vonj, ki se začne širiti iz pečice takoj, ko jo vključite. Naslednji znak je seveda pogled v notranjost in steklo vrat. Če je to že porumenelo oziroma porjavelo do te mere, da vam ne omogoča jasnega pogleda, je skrajni čas, da pečico temeljito očistite. Takšna pečica je lahko že za zdravje nevarna, saj se na starih madežih nabirajo novi. Gre za prežgane snovi, ki se z vsakršno dodatno peko sproščajo v jedi, te pa so lahko zdravju tudi nevarne. Čista pečica je tako odraz odgovornega gospodinjenja.

Moč pare

Preprost trik, ki vam lahko precej poenostavi čiščenje in odstranjevanje mastnih madežev, je sledeč. V pečico postavite ognjevaren lonec, ki ste ga do treh četrtin napolnili z vodo. Pečico nastavite na 150 stopinj Celzija in pustite, da voda zavre. Vretje naj poteka vsaj 15 minut, da se bo para lepo razporedila po pečici, kapljice vode pa bodo začele raztapljati tudi najbolj trdovratno umazanijo, ki se je sčasoma nabrala na stenah in steklu. Nato pečico ugasnite, vzemite lonec iz pečice in notranjost dobro popršite z mešanico detergenta, kisa in vode, ki ste jo pripravili v razmerju 1 : 1 : 3.  Pustite, da se nekoliko ohladi, nato pa še toplo očistite do popolnega sijaja.