Domovi za ostarele in zdravstveno osebje

Največja težava slovenske epidemije z novim koronavirusom

Ž.K.
4. 4. 2020, 07.55
Posodobljeno: 4. 4. 2020, 07.59
Deli članek:

Kot kaže imamo z okužbami v Sloveniji največje težave tam, kjer bi si jih najmanj želeli: v domovih za ostarele in pri zdravstvenem osebju.

Nataša Juhnov
Število okuženih med medicinskim osebjem raste.

Glede na včerajšnje podatke je bilo v Sloveniji 37 novih potrjenih okužb z novim koronavirusom, kar pomeni, da smo imeli uradno 934 okuženih. Število okuženih narašča linearno, kar je spodbudna novica, saj na ta način omogočamo zdravstvenemu sistemu, da vsem, ki to potrebujejo, nudi zadovoljivo oskrbo. A pogled na številke je kljub vsemu zaskrbljujoč. Znano je namreč, da virus najbolj prizadene starejšo populacijo, uradni podatki pa kažejo, da se kar 20 odstotkov vseh okuženih nahaja v domovih za ostarele. Po podatkih Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je bilo v četrtek pet domov za starejše z več kot 10 potrjenimi primeri okužbe. Največ, 85, so jih imeli v domu v Šmarju pri Jelšah, 39 v Metliki, 30 v Ljutomeru, 19 v Horjulu, v enoti Bokalce Doma za starejše občane Vič Rudnik v Ljubljani pa 11. Z okužbami se soočajo še v drugih domovih starejših po državi, a je v njih primerov manj. Če te podatke primerjamo s podatki o starostni razporeditvi okuženih, ki jo najdemo na spletni strani COVID-19 Sledilnik, kaže, da so praktično vsi okuženi iz populacije, starejše od 70 let, oskrbovanci domov za ostarele.

COVID-19 sledilnik
Izstopajo občine s kontaminiranimi domovi za ostarele: Metlika, Horjul, Ljutomer, Šmarje pri Jelšah.

Prihajajo dodatni ukrepi

Vlada deluje pri ukrepih, namenjenih domovom za ostarele, precej zmedeno. Najprej smo jih zaprli, a kljub temu uspeli vanje nekako vnesti virus. Nato je vlada pozvala, naj svojci svoje ostarele sorodnike le vzamejo domov, kar je v nekaterih strokovnih krogih naletelo na ostre odzive. Komisija za medicinsko etiko je tako izdala mnenje, da bi morali domove še bolj zapreti. Vlada je zato na včerajšnjem zasedanju razpravljala tudi o tem, kako postopati dalje, a skoraj neverjetno se zdi, da bi med tem, ko ljudi, ki se v Slovenijo vračajo iz tujine, držimo v prisilni karanteni, starostnike iz žarišč okužbe pošiljali na domove po celi Sloveniji. Kako se bodo rešile težave starostnikov, je pomembno predvsem zaradi dejstva, da je glede na podatke iz Italije smrtnost v starostni skupini med 70 in 79 let kar 13,4-odstotna, v starostni skupini med 80 in 90 let 20-odstotna, pri starejših od 90 let pa 23,1-odstotna.

Vse več okužb med zdravstvenim osebjem

Drug zaskrbljujoč podatek je, da raste število okuženega medicinskega osebja. Tako naj bi jih bilo okuženih že okoli 100, ob tem pa morajo v samoizolacijo tudi vsi, ki so bili v stiku s tistimi, ki so bili na testu za novi koronavirus pozitivni. Tako se število okuženih zvišuje in število zdravniškega osebja močno niža, kar nas lahko spravi v nezavidljiv položaj ob tem, da je več kot tretjina okuženih starejša od 55 let in je za njih bolj verjetno, da bodo potrebovali bolnišnično oskrbo. Po drugi strani pa je podatek, da tretjina okuženih prihaja bodisi iz domov za ostarele bodisi iz vrst medicinskega osebja, pozitiven z vidika, da se med splošno populacijo očitno ne širi tako hitro, kot je morda videti iz uradnih številk.