Pregrešno drago čtivo

Vrtoglave cene literarnih del: Bi odšteli toliko?

S.S.
22. 3. 2020, 07.51
Posodobljeno: 22. 3. 2020, 15.12
Deli članek:

Živimo v času, ko mnogi mislijo, da so fizične kopije knjig zastarele in preprosto nepotrebne.

Pinterest
Zgodbe Barda Beedla

Na srečo pa je na svetu več kot dovolj ljudi, ki so prepričani drugače in so za redke in dragocene knjige pripravljeni odšteti pravo bogastvo! V nadaljevanju tako predstavljamo štiri najdražje knjige na svetu, s seznama pa smo izvzeli cerkvena besedila, saj ta spadajo v svojo kategorijo.

1. Zgodbe Barda Beedla— 3.600.000 evrov

Pinteres
Zgodbe Barda Beedla

Angleška pisateljica J. K. Rowling je delo Zgodbe Barda Beedla večkrat omenila že v svoji bolj poznani knjigi Harry Potter, po ogromnem uspehu zgodbe o mladem čarovniku in njegovem šolanju na Bradavičarki pa je Rowlingova v zahvalo svojim bližnjim podarila šest od sedmih rokopisov Zgodbe Barda Beedla. Avtorica je vsako knjigo torej napisala in ilustrirala sama, vezane pa so v rjavem usnju ter okrašene s srebrom in luninimi kamni. Zadnji, sedmi rokopis je bil na dražbi prodan za 3,6 milijona evrov, kar pomeni, da gre za najdražji rokopis še živečega avtorja.

2. Prvi folio — 5.600.000 evrov

Pinterest
Prvi Folio, William Shakespeare

Seveda seznam ne bi bil popoln, če se na njem ne bi znašlo delo najbolj znanega dramatika Williama Shakespeara. Njegovo delo z naslovom Komedije, zgodovinske zgodbe in tragedije gospoda Williama Shakespeara oziroma na kratko Prvi folio je zbirka njegovih del, natisnjena pa je bila leta 1623, sedem let po njegovi smrti. Izšlo je 750 izvodov, do danes pa se jih je ohranilo le okoli 228. Knjiga velja za eno izmed najbolj iskanih del angleške literarure, pisatelji pa so v primeru, da jo najdejo, zanjo pripravljeni seči globoko v žep. Paul Allen, soustanovitelj Microsofta in navdušen zbiratelj knjig, je tako leta 2001 za enega od izvodov knjige plačal kar 5,6 milijona evrov.

3. Zgodbe Canterburyja — 7.100.000 evrov

Pinterest
Zgodbe Canterburyja

Prva izdaja knjige The Canterbury Tales oziroma Zgodbe Canterburyja avtorja Geoffreya Chaucerja je bila natisnjena leta 1477, izšlo pa je le ducat izvodov. Ohranil se je le en izvod, ki pa ga je od zasebnega zbiratelja leta 1776 za dobrih šest evrov kupil angleški grof William Fitzwilliam. Seveda se takrat še nihče ni zavedal, da gre za edini ohranjeni primer prve izdaje knjige. Isti izvod so leta 1998 na dražbi prodali za dobrih sedem milijonov evrov.

4. Ptice Amerike — 10.800.000 evrov

Pinterest
Ptice Amerike

Ptice Amerike avtorja Jamesa Audobona je zbirka ilustriranih knjig iz 19. stoletja, ki vsebujejo več kot 400 ročno pobarvanih ilustracij 1037 ptic v njihovi naravni velikosti. Ohranjenih je le 119 izvodov, zbirko pa sestavlja 13 knjig, ki v višino merijo slabih 100 centimetrov. Do danes je najvišji znesek, ki ga je kdo odštel za eno izmed knjig, 10,8 milijona evrov; toliko je leta 2010 na dražbi za knjigo plačal zasebni zbiratelj. Prodani sta bili še dve drugi knjigi iz zbirke, in sicer leta 2000 za 8,3 milijona evrov in leta 2012 za 7,4 milijona evrov.

----

V dneh, ko so ljubitelji knjig in strastni bralci prikrajšani za obiske knjigarn in knjižnic ter literarnih prireditev, je Mladinska knjiga v svoji spletni knjigarni za prodajo e-knjig e-Emka ponudila bralcem brezplačen dostop do 50 e-knjig. Na voljo so e-knjige za vse generacije in za različne okuse, piše v sporočilu za javnost. Dostop do nekaterih gradiv in knjig omogoča tudi Narodna in univerzitetna knjižnica, aktivirali pa so se tudi manjši založniki, tako z brezplačnim dostopom do e-izdaj kot z akcijskimi nakupi.