Razdejanje v Zagrebu, kaj pa pri nas?

FOTO: Iz krške nuklearke sporočili, da elektrarna deluje varno in zanesljivo, prebivalci vznemirjeni drugod po Sloveniji ...

S.R./STA
22. 3. 2020, 07.58
Posodobljeno: 22. 3. 2020, 11.03
Deli članek:

Potres, ki je davi ob 6.24 uri z magnitudo 5,3 in žariščem sedem kilometrov severno od Zagreba stresel Hrvaško, so v Sloveniji čutili predvsem na območju Občine Brežice oz. v okolici Dobove, močno pa so ga čutili tudi v občinah Kozje, Podčetrtek in Šmarje pri Jelšah. Potres v v krški nuklearki ni povzročil škode.

Reuters
Posledice potresa v Zagrebu.

Najbolj so ga čutili na območju Občine Brežice oz. v okolici Dobove, večje škode pa ne pričakujejo, je brežiški župan Ivan Molan povedal za STA. Podobno je zatrdil krški župan Miran Stanko. Molan je povedal, da informacij o morebitni škodi na Brežiškem sicer še niso zbrali, za zdaj pa predvideva, da potres poleg preplaha občanov drugih posledic ne bo pustil. Morda bo potrebno kje nadomestiti kakšen odpadli strešnik, je dejal. Molan je še ocenil, da se je najbolj zatreslo na območju Dobove, kjer sicer tudi sam živi. 

Seizmolog iz Arsovega urada za seizmologijo Mladen Živčić pa je za STA povedal, da so potres najbolj čutili v krajih bližje Zagrebu, kot sta Brežice in Bizeljsko. "Zaenkrat nismo dobili poročil o kakršnikoli škodi. Glede na to, kakšna je bila moč potresa, škode tudi ne pričakujemo," je pojasnil. Spomnil je, da smo v Sloveniji leta 1998 imeli še močnejši potres od današnjega. Šlo je za potres z magnitudo 5,6, ki je takrat na veliko noč prizadel Posočje.

Stanko je dejal, da je bilo potres moč čutiti tudi v Krškem, o kakšni povzročeni škodi pa niso dobili poročil. Predvideva tudi, da kakšnih opaznih posledic ne bo, je še dodal. Potres so čutili še v drugih posavskih občinah in tudi v Novem mestu.

Reuters
Posledice potresa v Zagrebu.

Po prvih podatkih je potres precej vznemiril tudi občane v občinah Kozje, Podčetrtek in Šmarje pri Jelšah, škode pa naj ne bi povzročil. Kot je povedala županja Kozjega Milena Krajnc, za zdaj nima podatka, da bi potres povzročil kakršnokoli škodo, odpravlja pa se na ogled terena. 

Župan Podčetrtka Peter Misja pa je pojasnil, da je že bil na terenu in da na prvi pogled potres ni povzročil nobene škode na objektih. Tiskovna predstavnica občine Šmarje pri Jelšah Sergeja Javornik je dejala, da so prejeli številne klice vznemirjenih občanov, vendar doslej nihče ni prijavil nobene škode. 

Kozjansko je sicer 20. junija 1974 prizadel močan potres. Njegova magnituda je bila 5,1. V potresu je bilo poškodovanih okoli 5300 zgradb, od katerih so jih kasneje veliko porušili.

Arso
Kje so potres čutili v Sloveniji.

V krški nuklearki ni povzročil škode

Potres v Nuklearni elektrarni Krško (Nek) ni povzročil škode. Elektrarna deluje varno in zanesljivo, je potrdila predstavnica za odnose z javnostmi Nek Ida Novak. Po njenih besedah bodo v elektrarni vendarle opravili preventivni pregled sistemov in opreme.

Ministrstvo za infrastrukturo je na Twitterju zapisalo, da strokovnjaki v Neku opravljajo analize skladno s protokoli, zaenkrat pa ni bilo potrebe po zaustavitvi elektrarne. "V tem trenutku ni posledic ali razlogov za zaustavitev. Isto velja za hidroelektrarne," so poudarili na ministrstvu.

Seizmolog poziva k upoštevanju pravil

Seizmolog z Agencije RS za okolje Mladen Živčić je poudaril, naj se ljudje ne zbirajo na odprtem in naj prioritetno upoštevajo zaradi epidemije novega koronavirusa zapovedano razdaljo med ljudmi. 

Seizmologi so danes prejeli več klicev občanov z območja ob meji s Hrvaško. Ljudje so iskali nasvete, kako v izrednih razmerah, ki jih je povzročil koronavirus, ravnati ob potresu. Uprava RS za zaščito in reševanje bo po napovedih Živčića posodobila svoje napotke za ravnanje ob potresu v razmerah, ki se nanašajo na koronavirus.