NE POZABIMO

Pomlad je tudi čas za presajanje notranjih rastlin

Z.F.
21. 3. 2020, 12.01
Deli članek:

Čeprav smo se te dni že sprehajali po vrtu, ne smemo pozabiti na sobne rastline. Tudi te po sivi zimi potrebujejo nekaj spodbude in nege, morda presajanje, ali pa jim je treba zgolj obrisati liste.

Dreamstime
Na dno najprej natresite nekaj sveže zemlje, nato nežno namestite rastlino.

Brez slabe vesti bi lahko rekli, da je pomlad najlepši čas v letu: ko se po zimskem spanju prebudi narava, ozeleni in se pokaže v vsej svoji lepoti. Nedvomno pa od nas zahteva tudi nekaj dela, spretnosti in opravil. Priporočljivo je skrbno očistiti domovanje, obrisati prah z omar pa tudi z rastlin. Te nežno obrišite s krpo iz mikrovlaken ali pa s papirnato brisačo, ki jo malce zmočite.

Profimedia
Če boste rastlinam dodajali zgolj hranila in jih na dve leti ne boste presajali, to žal ne bo dovolj za uspešno rast.

Kaj moramo presaditi

Strokovnjaki pravijo, da je presajanje sobnih rastlin najbolje opraviti zgodaj spomladi, marca ali aprila, ali pa pozno jeseni, septembra ali oktobra. 

Če svojih lončnic že dlje časa niste presadili, je ta podvig še kako dobrodošel. Presajanje spodbuja rast, okrepi koreninski sistem in rastlini povrne izgubljene minerale, ki jih je osiromašena zemlja sčasoma izgubila. A zavedati se moramo, da s presajanjem rastlinam povzročamo tudi stres, zato se moramo tega dela lotiti pazljivo in presajamo zgolj rastline, ki to zares potrebujejo. Presajamo torej tiste rastline, ki so prerasle dosedanje lonce, in tiste, katerih rast se je ustavila in celo kažejo prve znake odmiranja. Če niste prepričani, ali je rastlina prerasla svoj stari dom, lonec obrnite postrani in jo poskusite izvleči. Če boste to naredili s težavo, potem zagotovo potrebuje nov dom. Preverite tudi korenine; če so tesno napletene po robovih ali celo gledajo iz dna, kamor se odteka voda, je presajanje nujno potrebno.

Profimedia
Ne pozabite, da je presajanje za rastlino stresno. Dajte ji čas.

Kako presajamo

Vsaj dan pred presaditvijo rastlino dobro zalijte, da bo prst primerno vlažna in jo boste lažje potegnili iz lonca. Presadite jo v lonec, ki je zgolj za dimenzijo, največ dve, večji od prejšnjega. Če so korenine predolge in gledajo iz lonca, jih odrežite, tako boste korenine lažje izvlekli in jih ne boste potrgali. Nato rastlino nežno izvlecite in jo postavite v pokončen položaj. V nov lonec potem najprej nasujte nekaj nove prsti, namestite rastlino in okoli nje previdno dodatno nasujte prst. Zalijte. A kot smo omenili, je presaditev stresna, zato bo rastlina morda na začetku dobila nekaj rumenih listov. Dajte ji čas, da si opomore.