Mladi up

Prisloni puško, trikrat vdihne in izdihne, prisloni prst na sprožilec in sproži

J.P.
13. 3. 2020, 06.55
Posodobljeno: 25. 2. 2021, 18.03
Deli članek:

Žrtvoval je prosti čas, manjkal je v šoli. Zamujeno je, vsaj kar se tiče izobraževanja, nadoknadil. Danes lahko reče, da uspeh ni izostal.

Osebni arhiv
Dokazuje se tudi na mednarodnih tekmovanjih.

"Pomembno je prav vse. Kje je ura, kje je pijača za hidracijo, kam postavim stojalo za odlaganje puške, kako si zaznačim sredino strelskega mesta, kam postavim puško. Še zadnjič pred tekmovanjem preverim tehnično izpravnost puške in opreme, nato začnem s pripravljalnimi streli in finim nastreljevanjem puške." Kopito puške si vedno enako namesti v ramo – puško "naloži nase", glava gre na ličnico, zazre se skozi merke. "Z zadnjimi tremi vdihi in izdihi sprostim mišice v telesu, zmanjšam srčni utrip, nato prislonim prst na sprožilec, sprožim in ohranim položaj še par sekund. Nato puško odložim in grem v pripravo za nov strel. Za vrhunski rezultat je ta postopek potrebno izvesti 60-krat v disciplini z zračno puško in malokalibrsko puško leže, medtem ko v trojnem položaju 120-krat."

Maj Kadunc je mladi up slovenskega športnega strelstva. 21-letnik iz Male vasi pri Grosupljem se je s športom seznanil v 6. razredu osnovne šole. Trenira od leta 2009, danes pa je član slovenske strelske reprezentance.

Osebni arhiv
Maj Kadunc v elemntu

Za njim je prvo leto nastopanja v kategoriji članov, in sicer v več disciplinah: zračna puška 10 metrov 60 strelov, malokalibrska puška 50 metrov leže in malokalibrska puška 50 metrov trojni položaj. "Glavna razlika je v tem, da se malokalibrska puška strelja na daljšo razdaljo in je izpostavljena vremenskim pogojem, kar zelo oteži streljanje, medtem ko se pogoji na strelišču zračne puške načeloma ne spreminjajo. Velika razlika je tudi v teži puške in nabojih, kateri se uporabljajo," pojasni.

Pet let nepretrgoma na stopničkah

Pisalo se je leto 2016, ko je iz Strelskega društva Grosuplje prestopil v Strelsko društvo Trzin. "Za ta korak sem se odločil zaradi boljših pogojev treninga ter s tem večji možnosti za uspeh. V tistem času je ekipa SD Trzin obiskovala tudi več mednarodnih tekem v tujini, kar je bila odlična priložnost za pridobivanje izkušenj. Ekipo SD Trzin sem spoznal na kadetskih reprezentančnih pripravah, prav tako mojega sedanjega trenerja, s katerimi sem se odlično ujel. Čeprav je športno streljanje pretežno individualen šport menim, da je za vrhunske uspehe potrebna tudi dobra kima v ekipi," pove Kadunc, ki je v zadnjih petih letih na državnih prvenstvih vseskozi stal na stopničkah. Šestkrat je osvojil naslov državnega prvaka in prav tolikokrat drugo mesto; enkrat je bil tretji, in sicer v disciplinah zračne puške 10 metrov, malega kalibra 50 metrov leže in v trojnem položaju (rezultati veljajo za kategorije kadetov, mladincev in članov). Strelska zveza Slovenije ga je leta 2015 razglasila za najboljšega strelca leta v kadetski kategoriji, istega leta je še osvojil naslov državnega prvaka v vseh treh disciplinah ter zasedel 1. mesto v seštevku kadetske države lige. Tri leta pozneje je bil razglašen za najboljšega strelca leta v mladinskih vrstah. V tem obdobju je v svoji kategoriji tudi postavil štiri državne rekorde. "Med osebne uspehe si štejem tudi nastop na Evropskem prvenstvu leta 2018 v Gyor na Madžarskem ter Svetovno univerzitetno prvenstvu leta 2018 v Kuala Lumpur v Maleziji, kjer sem oral ledino na visokih mednarodnih tekmovanjih." Na letošnjem državnem prvenstvu v Ormožu je drugič nastopil v disciplini zračna puška 10 metrov v članski konkurenci. V kvalifikacijah je zasedel 5. mesto, tekmovanje je končal kot 7.

Dokazuje se tudi na mednarodnih tekmovanjih. Leta 2016 je na Pokalu Trzina Air Rifle Junior Man osvojil 3. mesto, tretji je bil tudi leto dni pozneje na Mednarodnem turnirju v Sarajevu, le da v članski konkurenci. V Sarajevo se je vrnil lani, kjer je na istem tekmovanju osvojil zlato, ekipno pa srebro. S sotekmovalko je slavil tudi v kategoriji mešanih parov z zračno puško. Sicer največ tekmovanj zunaj meja Slovenije obišče na Hrvaškem, v Srbiji in Bosni in Hercegovini, bil pa je tudi že v Nemčiji in na Češkem.

Osebni arhiv
21-letnik iz Male vasi pri Grosupljem trenira od leta 2009.

Kadunc, sicer študent sanitarnega inženirstva, ima v svoji ekipi tudi športnega psihologa. "Koncentracija igra ključno vlogo, saj minimalna napaka vodi v neuspeh. Uporabljam več tehnik za sproščanje in urjenje koncentracije, katere pa po posvetu s psihologom in odvisno od situacije, prilagajam. Trenutno velik del moje psihološke priprave sestavlja vizualizacija vsakega strela posebej ter celotnega specifičnega tekmovanja, ki sledi." Kaj pa kondicija? Kot pojasni, z boljšo fizično pripravljenostjo zmanjšuje pulz in s tem premike puške, z ojačanim trupom pa telo manj trpi pod težo puške. "Forma strelca se vzdržuje na treh glavnih nivojih - na nivoju fizične pripravljenosti, tehnične pripravljenosti ter psihične moči. Vsi trije segmenti se močno povezujejo med seboj in so za vrhunske rezultate nujno potrebni." Formo sicer vzdržuje tudi z boksom in jogo.

Kriterij za rangiranje tekmovalcev je le eden: zadeti središče tarče. Kot pove, je središče premera pike, ki jo naredimo s kemičnim svinčnikom, če pa je govor o malokalibrski puški na 50 metrov, je center primerljiv s kovancem za en cent. A rezultati 600 od 600 zadetih krogov niso bili redkost, zato so pristojni uvedli decimalke, kar pomeni, da je zdaj najvišji možni rezultat 654 krogov.

Po poteh idolov

Na lanskem državnem prvenstvu z zračno puško v organizaciji domačega kluba je premagal svojega dolgoletnega vzornika in legendo tako slovenskega kot svetovnega strelstva Rajmonda Debevca. Razsežnosti dosežka se je zavedel šele naslednji dan. Kaj pa občutki? Za te je dejal, da so ob takem dosežku težko primerljivi in opisljivi.

Osebni arhiv
Nekaj lovorik

Tudi v strelstvu je laičnim očem marsikaj skrito. Kadunc ne zanika, da je na prvi pogled strelstvo statičen in dolgočasen šport, a "je v mislih in v občutkih strelca zelo veliko dogajanja, pozornosti in koncentracije na najmanjše podrobnosti. Stavi in različne tehnike športnih strelcev so zelo specifični, včasih so tudi skrivnost. Priprava za vsak strel, predvsem na tekmovanju, se začne že več dni ali mesecev pred tekmovanjem, saj so minimalne napake v vrhunski konkurenci nedopustljive. Priprava se začne z vizualizacijo ali avtogenim treningom, odvisno od okoliščin ter vzporedno še tehnični in kondicijski trening. Na dan pred ali na dan tekmovanja je pomembna vsaka malenkost, tako spanje kot prehrana". Ne gre pa pozabiti niti na orožni list. Kot pove, ga potrebuje, da lahko nemoteno trenira: "Mali kaliber je čisto pravo orožje, vendar pa na orožnem listu nimam vpisanih drugih vrst orožja kot le puško, s katero treniram."

Začelo se je – čez palec – s 50. mestom na državnem prvenstvu izpred desetih let. Na naslednjem se je uvrstil okrog 30. mesta. Z občudovanjem je pogledoval proti stopničkam, se spominja, in nanje po letih treninga tudi stopil. "Želja po visokih rezultatih me žene še danes, tako da si želim doseči državni rekord v članski kategoriji, katerega nosilec je moj drugi idol Željko Moičević. Seveda imam cilj in željo nastopiti tudi na olimpijskih igrah, kar pomeni, da bi moral, da bi dobil kvoto, posegati po samem evropskem in svetovnem vrhu." Kajti zlata medalja z olimpijskih iger je, če vprašate Maja Kadunca, največji uspeh, kar jih lahko doseže strelec. Rajmond Debevec ima zlato in dve bronasti.