ZDRAVO SADJE

Rešitev zoper migrene, stres in druge tegobe

Z.F.
19. 1. 2020, 21.05
Deli članek:

V ljudski medicini se limono uporablja zoper prehitro staranje organizma in krvnih žil ter zoper migrene, stres in številne druge tegobe.

Dreamstime
V receptih, ki zahtevajo uporabo naribane lupine limone, uporabite neškropljene, organsko vzgojene.

SUH KAŠELJ

Izvrstno ljudsko zdravilo za blaženje kašlja je limona s sladkorjem. Limono narežite na rezine, posujte s sladkorjem in iztisnite sok. Postopek ponavljajte vsaki dve uri.

ŠAMPON

Potrebujete 50 mililitrov limoninega soka, 20 kapljic eteričnega olja limone in 250 g šampona brez vonja. Šampon zlijte v manjšo posodo, dodajte sok in eterično olje ter dobro premešajte. Prelijte v dekorativno steklenico in uporabljajte kot običajen šampon.

RANICE V USTIH

Dokazane antibakterijske in antivirusne lastnosti, ki jih ima limona, lahko učinkovito pripomorejo k zaviranju nastanka in zdravljenju ranic v ustih (afte). Pomešajte sok sveže stisnjene limone z decilitrom mlačne vode in si z mešanico trikrat dnevno izpirajte usta. Zaradi kisline boste občutili pekoč občutek na prizadetih mestih, ki bo kmalu izginil, skupaj z aftami.

PREBAVA

Po vsakem obroku popijte mešanico ene limone in litra vode. Limonska kislina bo spodbudila delovanje želodčne kisline in tako pomirila prebavne motnje.

TINKTURA

Potrebujete 200 g lupinice plodov in pol litra 60-odstotnega alkohola. Naribano lupinico 30 dni namakajte v žganju. Nato precedite in uživajte trikrat dnevno po 15 kapljic na dan s čajem ali vodo. Za pripravo tinkture uporabljajte zgolj neškropljene limone.

PREHLAD IN GRIPA

V času prehladov izkoristite zdravilno moč limon in nadomestite pomanjkanje vitamina C. Ob prvih znakih prehlada, izcedku iz nosu ali bolečinah v grlu pijte svež limonin sok,  pomešan z 2 decilitroma mlačne vode, vsaki 2 uri.

EKCEMI

Če trpite za kožnimi ekcemi in infekcijami, preizkusite moč limon. Dodajte osem kapljic eteričnega olja limone v skodelico mlačne vode in žlico tekočega medu. Med ima protivnetni učinek in krepi zdravilno moč limone, zaradi česar ju je smiselno uporabljati v paru.

KREPITEV IMUNSKEGA SISTEMA

V mešalniku zmeljite eno celo limono in pomešajte z dvema žlicama medu. Shranite v kozarec in postavite na hladno mesto. Mešanici dodajte veliko žlico kurkume. Uživajte trikrat dnevno po žličko mešanice, ki jo raztopite v ustih.

KRČNE ŽILE

Kilogram limon in 300 g česna zmeljite in prelijte z 1,5 litra vrele vode ter kuhajte 10 minut na majhnem ognju. Nato odstavite in pustite pokrito pol ure. Prelijte v steklenico in hranite v hladilniku. Dvajset dni uživajte po pol decilitra pred jedjo. Nato naredite desetdnevni premor in postopek ponovite.

ČIŠČENJE JETER

Dve žlici posušene poprove mete prelijte s skodelico vrele vode, pokrite in pustite stati 30 minut. Nato precedite in dodajte sok dveh limon. Popijte do tri skodelice čez dan.

OBRAZNA MASKA

Pripravite čvrst sneg iz dveh beljakov in postopno dodajajte sok ene limone. Nanesite na obraz in pustite delovati, dokler se maska ne osuši na obrazu. Nato izperite. Pripravite si jo enkrat na teden. Maska bo očistila kožo in zožila pore. Po uporabi maske bo koža pomlajena, napeta in sijoča.

ODSTRANJEVANJE MAŠČOBE S TREBUHA

V mešalnik vrzite 125 g hrena in dobro premešajte. Dodajte tri limone in spet premešajte, dokler ne nastane homogena zmes. Dodajte žlico jabolčnega kisa in tri žlice medu ter še enkrat dobro premešajte. Uživajte po eno žlico dvakrat na dan, tri tedne.

ZOPER POVIŠANO TELESNO TEMPERATURO

V času mrazenja in povišane telesne temperature, preizkusite naslednjo metodo. Sok ene limone pomešajte s skodelico vroče vode z medom in popijte takoj, ko vas začne mraziti oziroma vas popade vročina. Nato uživajte vsaki dve uri, dokler vročina ne poide.

PROTI AKNAM

Limona vsebuje limonsko kislino, ki je učinkovita pri zdravljenju aknaste kože. Vitamin C, ki se nahaja v agrumih, in alkalno delovanje ubijejo nekatere bakterije, ki povzročajo nastanek aken. Sveže iztisnjen limonin sok nanesite na akne in pustite delovati čez noč. Postopek ponavljajte, dokler akne ne izginejo.

MASKA ZA MASTNO KOŽO

Pomešajte del sveže iztisnjenega soka limone z enakim delom rožne vode ali medu. Mešanico nanesite na prizadeta območja in pustite delovati najmanj pol ure. Nato kožo izperite z obilico vode. Tretma ponavljajte do dvakrat dnevno, najbolje zjutraj in zvečer.

HOLESTEROL

Pektin, ki ga najdemo v limoni skupaj z ostalimi vitamini in minerali, koristno znižuje nezdravi holesterol. Svetujemo vam, da vsako jutro uživate vodo z limoninim sokom, limono pa dodajajte tudi pripravljenim jedem, ki jih uživate čez dan.

OKUŽBE KOŽE

Bombažno krpo pomočite v limonin sok in obkladek položite na prizadeto območje. Pustite delovati 15 minut. Ponovite do trikrat na dan. To ne bo le omililo okužbe kože, ampak bo preprečilo tudi možnost njene vrnitve.

VNETJE GRLA

Pomešajte sok ene limone in ene žličke morske soli v skodelici mlačne vode. Grgrajte do trikrat dnevno, dokler bolečina ne izgine. Če ste zboleli za angino, izpirajte grlo vsaki dve uri po 30 sekund s sveže iztisnjenim sokom ene limone. Sok lahko po želji tudi pogoltnete.

RAZŠIRJENE VENE

Eterično olje limone pomaga v boju proti razširjenim venam. Tri kapljice limoninega olja dodajte jojobinemu, avokadovemu ali mandljevemu, dobro premešajte in z mešanico masirajte prizadeta mesta. Podoben pripravek zoper razširjene vene lahko pripravite tudi po naslednjem receptu: šest kapljic eteričnega olja limone pomešajte s 50 mililitrov olja pšeničnih kalčkov in dvema kapljicama cipresinega olja. Mešanico uporabljajte za vsakodnevno masažo nog v smeri srca.

KONCENTRACIJA

Eterično olje limone stimulira aktivnost možganov, zato v trenutkih, ko se počutite utrujeni in imate težave s koncentracijo, v izparilnik dodajte štiri kapljice eteričnega olja limone ter popijte kozarec limonade. Vaše razpoloženje se bo hipoma izboljšalo.

JUTRANJI NAPITEK

Na tešče popijte kozarec vode, ki ste ji primešali sok polovice limone in žlico medu. Šele uro zatem popijte kavo ali čaj. Limona bo stimulirala jetra, da bodo proizvedla več žolča in pomagala prebavnemu sistemu odstraniti strupe. Med ima antibakterijsko delovanje in blaži vnetne procese. Ta napitek je hitra rešitev pri težavah z zaprtjem, saj bo spodbudil črevesje in pomagal pri izločanju.

ZOPER REVMO

Limonin sok ima močan alkalni učinek na telo, zaradi česar je naravno zdravilo zoper odvečno zakisanost, ki je deloma odgovorna za nastanek revme. Sok ene limone stisnite v kozarec mlačne vode in uživajte trikrat na dan. Če so bolečine hude, lahko pomešate tudi sok dveh limon. Priporoča se tudi vsakodnevna masaža obolelih mest z masažnim oljem, ki ga pripravite iz nekaj kapljic eteričnega olja limone, pomešanih z jojobinim oljem (15 mililitrov).

POVIŠAN TLAK

Česen in čebula sta izjemno učinkovita v boju proti povišanemu krvnemu tlaku, a učinki so še boljši, če ju pomešate z limoninim sokom, ki je poln vitaminov in antioksidantov. Pripravite koristni napitek iz treh sesekljanih česnovih strokov in sesekljane čebule, ki ju stresete v hladno posneto mleko. Zavrite in pustite pet minut. Nato precedite in dodajte sok treh limon in pijte po požirkih čez dan.

ZOPER TEŽAVE S SINUSI

Da bi ublažili simptome vnetih sinusov in izboljšali dihalno funkcijo, pripravite napitek iz dveh žlic kurkume, dveh žlic medu, ene skodelice vroče vode in soka polovice limone. Dobro premešajte in popijte. Napitek pomaga tudi v času alergij na pelode.

POMOČ ZOPER BAKTERIJE IN GLIVICE

Limona je učinkovita tudi kot antimikrobno sredstvo širokega spektra. Uporabite jo lahko zoper bakterijske okužbe in glivice ter proti parazitom. Uspešno pa uravnava tudi visok krvni tlak in živčne motnje.