Incident

Bogatašinja z luksuznim terencem v Prepovedano mesto

J.P./STA
19. 1. 2020, 21.47
Deli članek:

Kitajci so ogorčeni nad bogatašinjo, ki so ji dovolili, da se je z luksuznim mercedesom vozila po Prepovedanem mestu v Pekingu.

Profimedia
Prepovedano mesto (fotografija je arhivska)

Samopašnica je na spletnem družbenem omrežju Weibo objavila fotografije, na katerih skupaj s prijateljem pozirata pred terencem sredi nekdanjega cesarskega kompleksa.

Dogodek je na Kitajskem razvnel razpravo o privilegijih in arogantnosti bogatih in vplivnih. 

"Ob ponedeljkih je zaprto, a sva se izognila turistom in se zabavava v Prepovedanem mestu," je zapisala v sporočilu na omenjenem omrežju. Sporočilo je delilo ali komentiralo več sto tisoč uporabnikov, preden je bilo izbrisano.

Uprava Prepovedanega mesta, kjer so avtomobili sicer prepovedani, je sporočila, da so globoko pretreseni, v opravičilu pa so obljubili, da bodo v prihodnje preprečili "takšne pojave".

Zakaj so ženski dovolili z avtomobilom v šest stoletij star kompleks, ki je pod Unescovo zaščito, niso pojasnili.

Pravila veljajo za vse in nihče nima pravice do divjaštva, je o dogodku zapisal časnik Renmin Ribao. Po poročanju medijev je ženska v preteklosti trdila, da se je poročila v družino, ki pripada kitajski komunističnih eliti.

Incident v eni največjih pekinških znamenitosti - na vhodu v kompleks visi portret ustanovitelja Ljudske republike Kitajske Mao Zedonga - je na družbenih omrežjih sprožil razpravo o privilegijih, ki ji jih uživajo novopečeni bogataši z dobrimi zvezami.