LOVITE RAVNOTEŽJE?

Preprečimo padce in zdrse na spolzkih tleh

T.D.
19. 1. 2020, 15.01
Deli članek:

Zima prinese veliko veselja romantikom, ki uživajo v plesu padajočih snežink, mnogim pa prinaša skrbi.

dreamstimeD
Vzemimo si čas in hodimo počasi.

Padci so lahko trdi, boleči in nevarni. Tveganje padca se s starostjo žal poveča, saj ne oslabijo le mišic, ampak se poslabša tudi občutek za ravnotežje, vid, poleg tega oslabijo refleksi. A vse ni tako slabo. Strokovnjaki ugotavljajo, da lahko veliko padcev tudi preprečimo.

Preverite obutev

Čevlji ali škornji naj bodo topli, udobni, še posebej pomembno pa je, da pred prvim izhodom z njimi vsako zimo preverimo podplat, ali se še dobro bojuje z drsečo podlago. Guma z leti postane trda in staro dobro obuvalo nas lahko nepričakovano izda, zato ga preizkusimo, še preden se podamo na pot.

Lopata in sol

To je obvezna oprema ne le v avtu, ampak tudi doma. Balkoni, stopnice, ploščice in druge poti od doma postanejo pravo drsališče, če dežju sledi ohladitev ali če se sneg topi in potem spet zmrzuje. Naredimo si varen vsaj začetek poti. In ne pozabimo, omenjeni pripomočki naj bodo pri roki, znotraj hiše ali pri vratih, saj se nesreča lahko zgodi že na poti do vrtne lope ali garaže.

Bodimo dosegljivi

Telefon je prava nadloga, nikjer ne da miru. A včasih nam lahko reši življenje. Ne pozabimo ga vzeti s seboj, ko se odpravimo od doma. Če bomo padli, se morda ne bomo mogli sami pobrati in takrat bomo lahko vsaj hitro poklicali na pomoč.

Po polžje

Če drsi, lahko na cilj celi pridemo le počasi. Prevelika naglica se hitro konča s prisilnim pristankom na tleh in potem lahko še za dolgo obtičimo v počasnem pogonu. Torej, če se le da, pojdimo od doma prej, sicer pa preprosto – zamudimo. Pomembni ljudje se pustijo čakati.