Zanimivosti

Maslena nega za mehkobo in sijaj

T.D.
16. 11. 2019, 21.30
Deli članek:

Lepotno maslo je nenadomestljiv balzam, ki pomaga zaščititi, mehčati ter obnavljati suho, izsušeno in občutljivo kožo. Uporabimo ga lahko za nego obraza, ustnic, telesa ali las.

Dreamstime
Kakavovo maslo se učinkovito vpije v globlje plasti kože.

Kakavovo maslo vsebuje velike količine antioksidantov, predvsem vitamina E, ki nevtralizira škodljivi vpliv prostih radikalov. Koži podari rahlo porjavel ten, jo napoji z omamnim, a nežnim vonjem po čokoladi ter jo naredi mehko in voljno. Ker se učinkovito vpije v globlje plasti kože in jih neguje, je priljubljeno tudi pri masažah in odpravljanju oziroma blaženju strij.

Recept za negovalno ploščico

Potrebujemo eno skodelico kakavovega masla (2,3 dl), dve žlici kokosovega olja, pet kapljic naravne esence vanilje in pet kapljic naravne esence češnje. Kakavovo maslo stopimo nad vročo vodno kopeljo, dodamo kokosovo olje in počakamo, da se vse utekočini. Dodamo naravni esenci in premešamo. Nato tekočo zmes prelijemo v skodelico za kavo, ki smo jo prej obložili s plastično folijo, in postavimo v hladilnik čez noč, da se strdi.

Karitejevo maslo

Je maslo svetlo kremaste do rumenkasto bele barve, ki ga poznamo kot sredstvo za intenzivno vlažilno nego kože in las. Vsebuje precej maščobnih kislin, provitamina A, vitamina E in alantoina. Koži vrača elastičnost, blaži tudi manjša vnetja ter izpuščaje in pomaga celo pri zdravljenju brazgotin in pleničnih izpuščajih dojenčkov. Majhno količino naravnega karitejevega masla med dlanmi ogrejemo, da postane bolj mazljivo, nato ga z dlanmi in prsti razmažemo ter vtremo v kožo. Po nanosu dobimo občutek svilnate kože.

Čudežni kokos

S kokosovim maslom lahko odlično nadomestimo vso maščobo, ki jo sicer uporabljamo v kuhinji in prehrani. Nadvse primerno pa je tudi za uporabo v kopalnici, saj se z njim lahko prav tako uspešno negujemo kot s karitejevim, kakavovim ali kakšnim drugim lepotnim maslom. Kokosovo maslo vsebuje majhne molekule maščob, zato se dobro vpija v kožo, prodira v njene globlje plasti, kjer krepi podkožna tkiva. Kožo gladi in mehča, z nje odstranjuje odmrle celice, vlaži in učinkuje protivnetno. Odpravi zabuhlost oči, podočnjake in gube. Odlično je tudi kot balzam za lase, saj okrepi poškodovano zgradbo las – nežno ga vtrite v lasišče in počakajte vsaj eno uro, preden ga izperete. Še posebno učinkovito je pri skodranih ali valovitih laseh, saj poudari volumen las.