"V Sloveniji me ne boste videli živega"

Srbski mediji: “Slovenija želi ponovno soditi srbskemu junaku, ki je bil hitrejši od slovenskega poveljnika in ni pustil, da bi se vojaki predali”

R.T.
16. 11. 2019, 20.59
Posodobljeno: 17. 11. 2019, 08.22
Deli članek:

Srbski mediji o podčastniku Grujoviću pišejo kot o junaku, on vztraja pri svojem: "V Sloveniji me ne boste videli živega".

Youtube/Glas Zapadne Srbije
Med vojno je grozil, da bo razstrelil skladišče goriv na Puščavi, in ustrelil nadrejenega. Leta 2007 so za njim razpisali tiralico.

Dragomir Grujović je iz skladišča naftnih derivatov jugoslovanske armade v Puščavi zagrozil, da bo zaminiral 7,2 milijona litrov nafte. Ostalo je pri grožnji, slabše pa jo je odnesel tedanji poveljnik omenjenega skladišča Branimir Furlan. Grujović ga je 29. junija 1991 dvakrat ustrelil z razdalje okoli petih metrov. Strelec naj bi celo mislil, da ga je ubil, zadel pa ga je v predel dimelj in mu povzročil hudo telesno poškodbo.

Dragomir Grujović je po osamosvojitveni vojni v Sloveniji zapustil Slovenijo, od leta 2007 ga išče Interpol - v kolikor bi vstopil v katero od držav Evropske Unije, bi ga aretirali in predali Sloveniji.

Kot smo pisali, se je leta 2016 izkazalo, da 58-letnik živi v srbskem Čačku. Obtoženi je že takrat izpostavil, da se ne bo predal, naša država pa s srbsko nima podpisanega sporazuma, po katerem bi predajala svoje državljane. Srb je bil za storjeno na Puščavi v svoji domovini celo odlikovan.

Grujović bi se moral v petek pojaviti na Okrožnem sodišču v Novem mestu. Obtožnica ga bremeni vojnega zločina in poskusa umora Furlana, vendar pa 58-letnika ni bilo na spregled. Njegov odvetnik Borut Škrelj je vnovič sporočil, da se Grujović ne bo predal živ, to pa je povzel srbski Kurir. "V obtožnici proti Grujoviću ni nikakršnih dokazov za kaznivi dejanji," je povedal Škrelj. 

Sodnica Natalija Picek  je obravnavo preložila. Obtoženi se bo moral pred sodiščem pojaviti marca 2020, višja državna tožilka Nada Črnugelj pa mu je po pisanju Kurirja predlagala 15 let zaporne kazni, v kolikor se preda.