Preprosto

Osem receptov za pripravo naravnih in zdravih čistil

Z.F.
16. 11. 2019, 09.27
Deli članek:

Ali se tudi vi zmeraj znova zgražate nad agresivnimi vonji trgovinskih čistil, po čiščenju pa rezultat ni tak, kot ste ga pričakovali? Pripravite lastna čistila iz naravnih sestavin. Presenečeni boste nad učinkom.

Dreamstime
Pripravite pasto iz sode bikarbone in vode ter pustite delovati čez noč.

Veliko čistil, ki so dandanes na voljo na trgovinskih policah, je zmes številnih kemikalij in vonjav, ki pa le redko uspešno odstranijo umazanijo in očistijo vse, kar obljubljajo. Preizkusite domača čistila, zagotavljamo vam, da boste presenečeni nad učinkom.

Kuhinjsko korito

Namesto da nanj nanesete čistila, po njem najprej potresite sol in pustite delovati nekaj minut. Nato podrgnite s polovico limone in izperite z vročo vodo. Na suho krpo nanesite nekaj kapljic olivnega olja in nežno spolirajte. Presenečeni boste nad čistočo, vonjem in sijajem!

Pečica in štedilnik

Zmešajte sodo bikarbono s toliko vode, da nastane gosta pasta. Pasto nato v debelem sloju nanesite po pečici in štedilniku ter pustite delovati čez noč. Zjutraj zasušeno pasto popršite z alkoholnim kisom, pustite delovati še 15 minut, nato pa ostanke in nečistoče obrišite z vlažno krpo.

Dreamstime
Hladilnik najprej dezinficirajte s kisom, nato pa očistite s sodo bikarbono.

Delovne površine

To univerzalno čistilo lahko uporabite za različne namene, zlasti za površine, ki jih želite razkužiti. Primerno je tako za čiščenje kuhinje kot kopalnice. Zmešajte skodelico kisa z dvema skodelicama vode. Dodajte 20 kapljic antibakterijskega eteričnega olja, na primer olje čajevca, sivke ali evkaliptusa. Mešanico zlijte v razpršilko. Pred uporabo dobro pretresite in popršite po površinah, ki jih želite očistiti. Za brisanje uporabite suho krpo.

Hladilnik in zamrzovalnik

Da boste hitreje stalili led v zamrzovalnem delu, segrejte nekaj vode in jo pomešajte s soljo. Nato s krpo mešanico nanesite na led. Iz hladilnika izpraznite hrano in ga najprej popršite z mešanico kisa in vode v razmerju 1:2. Obrišite. Nato pa dve veliki žlici sode bikarbone vmešajte v štiri skodelice tople vode, gobo namočite v mešanico in z njo dobro obrišite vse površine hladilnika. Tako boste odstranili nečistoče in neprijetne vonjave. Potem notranjost obrišite do suhega s papirnatimi brisačami.