MEHKE IN VPOJNE

Kdaj ste nazadnje zamenjali brisače?

Z.F.
15. 11. 2019, 21.30
Deli članek:

Uporabljamo jih vsak dan in življenja brez njih si skoraj več ne predstavljamo. A pogosto počnemo napake, s katerimi škodujemo tako brisačam kot tudi svoji koži in svojemu telesu. Jih prepoznate?

Dreamstime
Za snežno belino dodajte k pralnemu prašku nekaj sode bikarbone, namesto mehčalca pa uporabite alkoholni kis.

Le kako bi lahko škodovali brisačam? Jih perete pri primerni temperaturi? Ali pranje ni odstranilo vseh madežev in so brisače sive ter trde? Kakšen je občutek pri brisanju na vaši koži? Koliko brisač uporabljate za telo? Na videz sicer povsem preprosta vprašanja, a če poskusite odgovoriti nanje, se precej hitro zatakne, kajne?

Pri kateri temperaturi jih peremo?

Brisače peremo pri temperaturi vsaj 60 stopinj, saj nam bo le tako uspelo uničiti nevarne bakterije in viruse ter iz njih izprati tudi preostalo umazanijo. Za zagotavljanje svežine in beline vam svetujemo, da pri pranju belih brisač dodate nekaj sode bikarbone, ki bo poskrbela za dodatno belino. Nikar ne pretiravajte z mehčalcem, saj ta krati njihovo vpojnost, in raje uporabite alkoholni kis. Ta bo brisače prav tako zmehčal, obenem pa poskrbel za dobro vpojnost vlaken.

Koliko brisač potrebujemo?

Dermatologi sicer menijo, da bi bilo najbolje, da bi imeli za vsak del telesa drugo brisačo. A dovolj bo, če si boste omislili brisačo za roke, brisačo za obraz in brisačo za telo. Poseben poudarek je treba nameniti tudi stopalom, za katera uporabljajte vpojne brisače, saj boste le tako uspešno preprečili prenos glivic in drugih mikrobov.

Kako pogosto jih menjamo?

Ne pozabimo, da so brisače v kopalnici, ki je sama po sebi precej vlažno in toplo okolje, idealno za razvoj in rast bakterij, glivic ter spor plesni. V vlažnih brisačah se tako še hitreje namnožijo nevarni organizmi, ki lahko škodujejo našemu zdravju. Da bi se zavarovali pred njimi, brisače po vsakem otiranju dobro posušimo in jih zamenjajmo vsaj enkrat do dvakrat na teden.