SRAMEŽLJIVO ROŽNATE

Nastopil je čas sobnih ciklam

Z.F.
13. 10. 2019, 13.00
Deli članek:

Če se sprehodimo po mestu in se ozremo v izložbena okna cvetličarn, bomo skoraj povsod že zagledali bujno cvetoče ciklame, ki tudi v zimskih mesecih v naše domove prinesejo čudovite rožnate odtenke. Veste vse o vzgoji?

Dreamstime
Ciklame ne marajo stoječe vlage, zato jim privoščite dobro odcedno zemljo.

Ciklame sicer najdemo tudi kot avtohtone rastline, ki rastejo tudi širom po Sloveniji. Opazili jih boste predvsem ob poteh v kakšen hrib, kar je po svoje razumljivo, saj imajo rade nekoliko nižje temperature. A tistih, ki jih najdemo v naravi, ne moremo enačiti s sobnimi ciklamami. Sobne ciklame imajo precej večje cvetove in liste, barve so intenzivnejše. Sicer poznamo 22 vrst sobnih ciklam, a tudi te praviloma izbirajo iz goratih pokrajin jugovzhodne Evrope. Te lahko uporabimo tudi kot rezano cvetje, saj v vazi ostanejo sveže do tri tedne. Stebla je najbolje poševno odrezati. Vodo pa nato menjujte od dva- do trikrat na teden in po potrebi stebla znova odrežite.

Cvetijo tudi do 8 mesecev

Cvetovi ciklam so videti izjemno nežni in krhki, a se lahko izjemno dolgo obdržijo. Cvetna doba rastline lahko traja tudi do osem mesecev, seveda ob ustrezni negi in ustreznem rastišču. Mesto, kamor boste ciklame postavili, naj bo svetlo, a brez neposrednega sonca. Primerno je, da jih ne postavite na vroča mesta, saj se najbolje počutijo v temperaturnem pasu od 15 do 18 stopinj Celzija. Če boste rastline gojili na nekoliko hladnejšem območju, bo tudi cvetna doba precej daljša, medtem ko bo višja temperatura povzročila, da bodo ciklame hitreje odcvetele. Izogibajte se mestom neposredno nad radiatorji in ob grelcih. Če bodo povesile glave, pomeni, da so na pretoplem rastišču. Spomladi, ko ni več nevarnosti zmrzali, jih prestavite ven. Odlično se bodo počutile na polsenčnem mestu ali v zavetju kakšnega večjega grma.

Kakšna naj bo zemlja? Za uspešno rast lahko uporabite tudi zemljo za rože iz trgovine. Če substrat ostaja moker in ohranja preveč vlage, uporabite nekaj prepustne zemlje za kaktuse ali jo pomešajte z glinenim granulatom. 

Zalivajte v podstavek

Ciklama ne mara, da jo zalivamo po listih in gomolju, zato izberite okrasni lonec s podstavkom, kamor ji boste lahko dolivali vodo. Zemlja naj bo med cvetenjem zmeraj rahlo vlažna, a ne mokra, saj ciklame ne prenesejo stoječe vlage. Za zalivanje uporabite vodo sobne temperature. Odmerke v poletnih mesecih zmanjšajte, takrat rastlina po navadi odvrže tudi liste. Tako naj ostane vse do jeseni, ko se bodo pokazali novi poganjki.