Jesenska opravila

Odpadlo listje za boljšo rast in prst

Z.F.
13. 10. 2019, 09.17
Deli članek:

Čeprav še nismo obrali vseh plodov, ki jih je prinesla jesen, se pod sadnimi drevesi že pojavlja odpadlo listje. Da bo trata karseda dolgo bujno zelena, listje grabimo, a shranimo, saj bo še kako koristno.

Dreamstime
Pri kompostiranju med liste položite nekaj vej, pokošene trave in stebel cvetlic.

Do trenutka, ko bodo listnata drevesa v celoti odvrgla listje, je še več kot dober mesec, toda skrbni vrtičkarji že pridno grabijo prve odpadle lističe. Pisano razkošje, ki je posejano po tleh, naj nikar ne roma v smetnjak z bioodpadki, temveč ga uporabite za zastirke ali kot prihodnje gnojilo.

NARAVNA ZASTIRKA

Listje je izjemno dragoceno, saj vsebuje številne naravne snovi, ki so še kako dragocene zemlji. Zato jih čim dlje pustite ležati pod drevesi ali pod grmovjem. Tako bo odpadno listje delovalo kot naravna zastirka, ki počasi trohni in se spreminja v plast humusa, ki zemlji vrača dragocene hranilne snovi. V mrzlih zimskih dneh pa drevje in grmovnice varuje pred zmrzaljo. Listje lahko uporabite tudi kot zastirko na zelenjavnih gredicah, na tleh pod jagodičevjem ali na gredicah z jagodami. Suho listje potresite v pet centimetrov debelo rahlo plast in z vejami preprečite, da bi listje odnašal veter.

NA KOMPOST

Listje lahko spravite tudi v miren kotiček vrta, kjer bo kopica služila kot dom številnim vrtu koristnim živalim. Zagotovo jo bodo obiskali ježi, sčasoma pa bo postala tudi priljubljeno mesto deževnikov. Listje lahko vsujete tudi v kompost, a med plasti položite nekaj vej, kar bo omogočilo hitrejši proces trohnenja. Med plasti nanesite še nekaj pokošene trave in stebel cvetlic. Tako boste omogočili še hitrejše odtekanje vode in dobro zračnost. Že prihodnjo jesen pa boste lahko uporabili dragoceno kompostno zemljo, ki bo bogata s številnimi rudninskimi snovmi, ki bodo vašim vrtninam zagotavljala uspešno in zdravo rast.

IZOGNIMO SE PLEVELU

Da se plevel na poteh in ob živi meji ne bo prehitro razrasel, ta mesta posujte z odpadlim listjem. Tako se boste izognili zaplevljenju in ohranili prst rahlo, prav tako boste na povsem naraven način preprečili erozijo.

 KAM Z IGLICAMI? Tudi iglavci so še kako dobrodošli. Veje, ki jih boste porezali, lahko uporabite kot zastirko ali za obsipanje. Koristile bodo rododendronom, azalejam in tudi hortenzijam. grabljanje listja: Odpadlo listje je izjemno dragoceno, saj vsebuje številne koristne snovi.***