Zanimivosti

Tudi jesen je pravi čas, da si privoščimo siesto

T.D.
12. 10. 2019, 21.30
Deli članek:

Siesta ima kopico dobrih učinkov na naše telo, saj nam obnavlja energijo, izboljša delovno storilnost, zmanjša stres in verjetnost nesreč ter nas obdari z občutkom sreče.

dreamstime
Čeprav morda sploh ne boste zaspali, vas bo počitek osvežil in sprostil.

Siesto si največkrat privoščimo v poletih mesecih, ko nas duši vročina. Vendar popoldanski počitek dobro dene tudi v drugih letnih časih, na primer jeseni, ko razpoloženje zaradi krajših dni postaja vse bolj melanholično.

Nujen za telo

Siesta obstaja že na tisoče let in je bolj, kot da bi bila luksuz, nujna za telo. Ljudje v vseh podnebnih tipih, ne samo v vroči Španiji, smo dvofazni, kar pomeni, da v 24 urah potrebujemo poleg nočnega počitka še kratek, od 10- do 20-minutni popoldanski spanec za osvežitev, oživljanje zalog energije, razjasnitev misli, izboljšanje delovne učinkovitosti in tudi zaščito pred srčno-žilnimi boleznimi.

Navodila

Danes vemo, da počitek na stolu, kot ga je prakticiral Einstein, ni najboljša izbira, veliko učinkoviteje boste počivali leže, saj se v tem položaju telo najbolje sprosti. Upoštevajte pa še naslednja navodila za popoldansko siesto. Udobno se namestite, če želite, uporabite tudi blazino in odejo. Budilko naravnajte na 20 minut kasneje. Zaprite oči. Pri zastiranju dnevne svetlobe vam lahko pomaga maska čez oči. Ne mislite na nič oziroma spustite svoje misli z vajeti. Čeprav morda sploh ne boste zaspali, vas bo že ta proces osvežil in sprostil. Uživajte.

Koristni nasveti

Če počivate v sedečem položaju, ker v bližini nimate postelje, uporabite napihljivo potovalno blazino za v avto ali letalo. Blazina vam bo podpirala vrat. Izredno praktično je počivati kar na tleh. Potrebujete le podlago za jogo ali blazino za telovadbo. Izključite telefon. Nimate pri sebi vzglavnika? Glavo položite na zvito brisačo ali na kupček knjig. Takoj po počitku se vam bo prilegel kozarec vode in majhen košček čokolade, ki vas bo še dodatno poživil.