Zanimivosti

Slovenci se še vedno najpogosteje odločamo za ogrevanje na drva

S.R.
13. 10. 2019, 13.40
Posodobljeno: 13. 10. 2019, 14.16
Deli članek:

Jesen je tu in z njo nizke temperature. Ogrevanje je tako že steklo po vsej državi. Letos se je kurilna sezona sicer začela približno teden dni pozneje kot lani.

Profimedia
V mestih, kjer je urejeno daljinsko ogrevanje, so lani kurilno sezono začeli prej kot letos, proti koncu septembra, bila pa je precej dolga.

V mestih, kjer je urejeno daljinsko ogrevanje, so lani kurilno sezono začeli prej kot letos, proti koncu septembra, bila pa je precej dolga. Večinoma se je končala konec maja – na primer v Ljubljani je trajala 247 dni, v Slovenj Gradcu 239 dni, na Ptuju pa 235 dni.

Sistemi daljinske toplote so sicer značilni predvsem za večstanovanjske stavbe, v hišah pa so najpogostejša centralna ogrevanja na drva ali kurilno olje, je pokazala zadnja raziskava energetske učinkovitosti Slovenije (Reus).

Največ slovenskih gospodinjstev ima v zimskem času oziroma kurilni sezoni temperaturo v stanovanju podnevi nastavljeno na 19 do 22 stopinj Celzija, kar je v skladu z nasveti strokovnjakov. Povprečna slovenska družina za ogrevanje porabi nekaj več kot 1500 evrov na sezono, je še pokazala raziskava Reus.

Kakšne so cene?

Pregledali smo tudi, koliko natančneje znaša letni strošek ogrevanja glede na različne sisteme. Ob tem je treba poudariti, da posamezni sistemi resda ponujajo ugodnejše cene ogrevanja, a je običajno višja začetna investicija. Letni strošek ogrevanja z IR-paneli uporabnike stane med 700 in 900 evri letno, letni strošek tistih, ki se ogrevajo z električno energijo na druge načine, znaša okoli 1200 evrov. Toplotna črpalka vam v kurilni sezoni iz denarnice odnese med 650 in 850 evri. Med Slovenci še vedno priljubljeno kurilno olje vaš bančni račun izprazni za okoli 2000 evrov, kakšen evro manj pa ogrevanje na zemeljski plin. Ogrevanje na lesno biomaso uporabnike letno stane med 500 in 750 evri. Glede na cene pa je očitno, zakaj Slovenci še vedno prisegamo na ogrevanje z drvi. Cena letnega stroška ogrevanja z njimi ob predpostavki, da smo drva kupili, stane okoli 400 evrov letno – torej najmanj med vsemi možnostmi.