Spalna paraliza

Grozljiva izkušnja, ki zmoti miren spanec

T.D.
13. 10. 2019, 12.00
Deli članek:

Spalna paraliza se zgodi, ko se del možganov prebudi iz spanja, centri, ki nadzirajo premikanje telesa, pa so še vedno v fazi počitka.

Profimedia
40 odstotkov ljudi se vsaj enkrat v življenju sreča s spalno paralizo.

Se vam je že kdaj zgodilo, da ste sredi noči odprli oči, pa niste mogli premakniti ne rok ne nog? Verjetno vas je med lovljenjem sape zajela še huda panika, mogoče ste želeli kričati, pa iz grla niste spravili niti zvoka. Kaj se dogaja?

Spalna paraliza

Gre za medicinski fenomen, imenovan paraliza med spanjem oziroma spalna paraliza. Psihologi ugotavljajo, da se s tem pojavom vsaj enkrat v življenju sreča približno 40 odstotkov ljudi. Grozljiva izkušnja lahko traja nekaj sekund ali pa nekaj minut. Oseba, ki jo doživi, ni popolnoma budna – je nekje med spanjem in budnostjo. Včasih takšnemu človeku uspe odpreti oči, in ker se zaveda dogajanja okrog sebe, se zaveda tudi, da ne more premikati rok in nog.

Kriva je faza REM

Znanstveniki, ki preučujejo pojav, trdijo, da se paraliza praviloma pojavi v peti fazi stanja, poimenovani REM, ki je najbolj aktivna in v kateri človek najbolj intenzivno sanja. V tem času so mišice delno ohromljene, torej gre za nekakšen obrambni mehanizem, ki preprečuje, da bi človek med spanjem sanje udejanjal v realnosti. Paraliza tako tudi prepreči, da bi se na sanje v realnosti fizično odzvali. Če pa cikel spanja v tej fazi sanjanja nekaj zmoti, se lahko – še vedno paralizirani od stanja REM – zbudimo in se tudi zavedamo dogajanja. Hkrati pa podatki kažejo, da spalno paralizo v petih odstotkih primerov spremljajo tudi halucinacije.

Kaj storiti?

Neprijeten pojav najverjetneje povzročijo nenadne motnje spanja, ki so posledica stresa, napornega dela v izmenah in nepravilnega prehranjevanja – zlasti zaradi prevelikih količin kofeina ali alkohola. Zato pazite, da se izogibate stresu ali da najdete primerne načine za spopadanje z njim. Veliko telovadite, jejte zdravo, poskušajte vzpostaviti ustaljene vzorce spanja in se izogibajte kakršnimkoli motnjam spalnega cikla. Zdravila za spalno paralizo pa za zdaj še ni.