ODLIKUJE JIH VSESTRANSKOST

Buče so odlična pomoč zoper alergije in glavobole

Z.F.
6. 10. 2019, 21.28
Deli članek:

Mehko do srednje trdo oranžno meso buč se navadno uporablja za pripravo okusnih jedi, medtem ko so semena, olje in lupina nepogrešljivi tudi pri pripravi zdravil. Preverite, kako uporabne, zdrave in nepogrešljive so znanilke jeseni.

Dreamstime
Kljub njihovi sladkosti pa jih lahko uživajo tudi diabetiki, saj imajo nizek glikemični indeks.

Čeprav buče najpogosteje povezujemo z uporabo v kulinariki, so izjemno pomembne in cenjene tudi v ljudski medicini. V zdravilne namene se najpogosteje uporabljajo semena. Raziskave so pokazale, da vsebujejo številne sestavine, ki uničujejo rakaste celice, odlične pa so tudi zoper stres in depresijo. V semenih najdemo veliko koristnih beljakovin, vlaknin, mangana, magnezija in fosforja. Vsebujejo visok odstotek cinka, ki krepi imunski sistem, skrbi za kakovosten spanec in dober vid. V eni izmed nemški študij so dokazali, da so ženske v menopavzi, ki so vsak dan uživale semena bučnic, imele 23 odstotkov manj možnosti, da zbolijo za rakom na dojki. Raziskave kažejo tudi na zmanjšano pojavnost bolezni prostate pri moških, ki pogosto uživajo semena ali bučno olje. Čeprav še ni povsem raziskan način pozitivnega delovanja, strokovnjaki pripisujejo zasluge edinstveni kombinaciji cinka, beta karotena in maščobnim kislinam omega 3. Bučna semena so tudi dober vir magnezija, ki pomaga uravnavati krvni tlak in preprečevati migrene, ter bakra, ki preprečuje pojav vnetnih stanj, povezanih z revmatoidnim artritisom.

ZA BOLJŠO KONCENTRACIJO

Zaradi visoke vsebnosti železa so semena buč tudi v veliko korist veganom. Posledice pomanjkanja železa v telesu so utrujenost, podvrženost infekcijam ter zmanjšana sposobnost koncentracije. Danes so buče vrsta zelenjave, ki se pogosto pripravlja kot priloga pri okusnih mesnih jedeh ali kot sestavina pri pripravi sladic. Zaradi velike količine mineralov, ki jih vsebujejo semena, jih nutricisti priporočajo na jedilniku vsaj dvakrat na teden. Čvrsto meso buč je bogato z antioksidanti, vlakninami, magnezijem, kalijem ter vitamini B, C, E in K. Provitamin A, alfa in beta karoten se v velikih količinah nahajajo v oranžnih, rdečih in rumenih sadežih ter zelenjavi. Ti ščitijo organizem pred prostimi radikali, izboljšujejo zdravje in tonus kože ter zmanjšujejo učinke staranja.

PRIPOROČLJIVE TUDI DIABETIKOM

Buče, kot vir mineralov in koristnih snovi, ki koristijo zdravju oči, delujejo tudi kot preventiva pred nevrodegenerativnimi boleznimi. Zagotavljajo zdravje kostem, urinarnemu in prebavnemu sistemu ter krepijo imunski sistem. Pomagajo pri obnavljanju celic želodčne stene ter ščitijo organizem pred alergijami in infekcijami. Naj še spomnimo, da so buče izjemno nizkokalorična hrana, saj 100 g bučnega mesa vsebuje le 28 kalorij. Kljub njihovi sladkosti pa jih lahko uživajo tudi diabetiki, saj imajo nizek glikemični indeks.