Svet

Oktoberfest po 7,3 milijona litrih popitega piva zapira vrata

J.P./STA
6. 10. 2019, 21.03
Deli članek:

V bavarski prestolnici München se je danes za leto dni poslovil tradicionalni festival Oktoberfest. Kot so ob zaprtju sporočili organizatorji Oktoberfesta, so letos zabeležili 6,3 milijona obiskovalcev, ki so spili skupno 7,3 milijona litrskih vrčkov piva.

Reuters
Pivo ni teklo v potokih, pač pa po grlu žejnih obiskovalcev.

Obiskovalcev je bilo tako približno toliko kot lani, so bili pa očitno manj žejni, saj so na letošnjem festivalu spili 200.000 litrov piva manj kot lani. Ob pijači so od odprtja 21. septembra pa do danes pojedli skupno 129 volov in 29 telet.

"Tokratni Oktoberfest je bil miren s sproščenim in veselim občinstvom," je ob koncu festivala dejal njegov direktor Clemens Baumgaertner.

Njegovi izjavi pritrjuje policija, ki je sporočila, da so letos na festivalu zabeležili enoodstoten upad kaznivih dejanj glede na lani. Manj je bilo tudi težav, povezanih s prekomernim pitjem alkohola. Zdravniki so obravnavali 600 ljudi, ki so se zastrupili z alkoholom, kar je 120 manj kot lani.

So pa policisti letos zabeležili rekordno število tistih, ki so po obisku festivala vozili opiti. Ustavili so 774 vinjenih voznikov, med njimi 414 na električnih skirojih.

Organizatorji festivala so sicer ravno zaradi skrbi, da bi se njihovi uporabniki vozili opiti, letos omejili uporabo električnih skirojev na širšem prizorišču.

Prireditev, ki velja za enega od simbolov Nemčije, izvira iz zabave ob poroki bavarskega kralja Ludvika I. 12. oktobra 1810. Kasneje so jo premaknili na zgodnejši čas, ko je vreme v bavarski prestolnici običajno lepše, ime pa je ostalo.

Od leta 1810 Oktoberfesta niso pripravili le 24-krat. Odpovedali so ga med epidemijo kolere, v obdobju hiperinflacije v 20. letih prejšnjega stoletja ter času obeh svetovnih vojn.