Svetovno znana sladica

Le kdo jih ne mara?! Sladke ali slane?

Z.F.
6. 10. 2019, 12.31
Deli članek:

Slastne palačinke, v katerih se skriva čokoladni namaz ali babičina marmelada? Vsekakor ne smemo izpustiti tudi slanih, nadevanih s šunko in sirom ali kakšnim drugim posrečenim nadevom ...

Dreamstime
Če so evropske palačinke tanke in predvsem napolnjene z nadevi, so ameriške debele in zgolj prelite s sladili.

Čeprav palačink ne umeščamo med posebne gurmanske specialitete, so dobro poznane po vsem svetu. Res je, da jih ne pripravljamo vsi enako, a nekaj zagotovo drži – povsod poznajo palačinko z čokoladnim nadevom.

Hitro in preprosto

Njihova priprava je zelo hitra in preprosta, zato se je lahko lotijo tudi manj spretni. Za maso oziroma testo potrebujemo nekaj moke, mleka, soli in jajce. Potrebujemo še olje, s katerim namastimo ponev, in poljuben nadev.

Dreamstime
Američani prisegajo na puhaste palačinke, prelite z javorjevim sirupom.

Sestavine za testo

Za pripravo palačink lahko izberemo pšenično, pirino, ajdovo, proseno ali polnozrnato moko. Od tekočine navadno uporabimo mleko ali vodo. Voda naredi testo bolj rahlo, medtem ko mleko doda polnejši okus in testo lepše porjavi. Testu dodamo še jajce, ki testo obogati in zrahlja, ter ščepec soli. Če pripravljamo sladke palačinke, lahko dodamo še vaniljev sladkor ali nekaj ruma. Za ameriške palačinke, ki so manjše, a debelejše in bolj puhaste, sladki masi dodajmo še pecilni prašek, beljake pa čvrsto stepemo posebej. Tajci pripravljajo testo iz moke, kondenziranega mleka, jajca, vode in ščepca sladkorja. Testo je čvrsto, raztegujejo ga tako kot pico, potem pa ga spečejo kot mi, a že med peko nadevajo in zaprejo kot blazinico.

Dreamstime
Azijska različica palačink je sladka in hrustljava.

Kako jih zvijamo

Pri zvijanju palačink ni pravila. Navadno jih zvijamo kot rolico, torej z enega konca proti drugemu. Drugi, najpogostejši način je zvijanje v trikotnik. V tem primeru palačinko prepognemo na pol in nato še enkrat na drugo stran. Lahko jih zvijemo kot tortilje, spodnji konec zavihamo proti sredini, nato pa palačinko zvijemo z leve proti desni. Če pripravljamo kanelone, maso razporedimo po sredini, nato pa najprej proti sredini obrnemo levo in desno stran ter na koncu palačinko zvijemo. Za pripravo mesnih palačink lahko pripravimo tudi mošnjičke, ki jih na koncu zavežemo z blanširano vejico drobnjaka ali zelenim delom pora. Zdaj pa je čas, da vam razkrijemo še okusne nadeve, s katerimi bodo palačinke še boljše.