SKORAJ POZABLJEN

Začimba sreče, ki poživlja in odpravlja napihnjenost

Z.F.
5. 10. 2019, 18.00
Deli članek:

Spomnimo na dišavnico, ki je skoraj že pobegnila iz zakladnice začimb, ki jih uporabljamo tako v kulinariki kot tudi v zdravilstvu. Šetraj je nepogrešljiv v solatah in enolončnicah pa tudi takrat, ko želimo okrepiti imunski sistem.

Dreamstime
Šetraj, ki ga gojite na domačem vrtu, bo s svojimi eteričnimi olji pomagal odganjati uši in druge nepovabljene goste na vaših rastlinah.

Šetraj je tako začimba kot domače zdravilo. Kot začimbo ga uporabljamo za dodatek jedem, ki nas rade napihujejo in povzročajo občutek težkega želodca. Kot domače zdravilo je odličen antiseptik, uporabljamo pa ga tudi za zdravljenje črevesnih bolezni.

Enoletnica, ki se zaseje sama  

Šetraj so nekoč uporabljali tudi za povečevanje spolne moči. Zato ne preseneča, da so ga imenovali tudi rastlina sreče. Star pregovor pravi: »Šetraj vrača moško moč nazaj.«

Šetraj je enoletnica, ki jo prepoznamo po značilnem vonju in drobnih rožnato belih cvetovih. Ko jo enkrat posadimo, se je ne bomo več rešili, saj se bo prihodnje leto zasejala kar sama. Zraste v grmiček, visok do 30 centimetrov. V juliju razpre svoje rožnate cvetove, ki jih sveže lahko uporabimo kot kulinarični okras ali kot začimbo pri solatah. Za sušenje nabiramo šetraj pred cvetenjem ali potem ko odcveti. Nabranega povežemo z vrvico in obesimo na zračno in senčno mesto. Ko se posuši, z drobnih vejic posmukamo lističe in jih hranimo v steklenih kozarcih. Tako shranjen je primeren tako za kulinarične kot tudi zdravilne namene.

V kuhinji

Šetraj lahko v kuhinji uporabljamo za pripravo aromatičnih soli ali aromatičnih olj. Sicer je nepogrešljiv pri pripravi fižolovih in grahovih jedi ter pri pripravi gob, svinjine, govedine, divjačine pa tudi pri ribjih juhah. Primeren je pri pripravi težje prebavljivih mastnih jedi, saj spodbuja prebavo in preprečuje napihnjenost. Pri pripravi jedi ga dodamo skoraj na koncu, saj bo le tako uspel ohraniti popolno aromo in učinkovitost. Lahko pa z njim jedi, predvsem enolončnice in juhe, zgolj okrasimo.

V zdravilstvu

Šetraj v zdravilstvu uporabljamo za pripravo čajev, poparkov, oblog, kopeli in tinktur. Čaj zdravi težave z drisko, ki nastane zaradi gnilobnega vrenja. Pomaga pri želodčnih in črevesnih krčih pa tudi jetrnih in žolčnih boleznih ter pri sladkorni bolezni. Šetraj tudi čisti telo, odpravlja gliste in spodbuja izločanje seča. Čaje oziroma poparke zmeraj pijemo neoslajene. Učinkoviti so tudi pri razjedah v ustih in vnetem grlu. Svetujemo vam, da v teh primerih čaj uživate in grgrate. Nepogrešljiv je tudi pri težavah s putiko, revmo, sečnimi kamni in pri zastrupitvah s paraziti (trakuljami in glistami).