Motivacija

Dobro pripravljeni na nove izzive in zmage

T.D.
6. 10. 2019, 16.16
Posodobljeno: 6. 10. 2019, 16.18
Deli članek:

Po poletnih počitnicah in dopustu smo že zakorakali v vsakodnevno rutino. Misel na nove obveznosti in naloge, ki nas čakajo, pa je za marsikoga trn v peti

Dreamstime
Ste se kdaj vprašali, česa si želite, na primer na delovnem mestu?

Težava se morda skriva v tem, da vam primanjkuje motivacije za nove podvige. Tu je nekaj nasvetov, kako jo (spet) pridobiti in se podati na pot novih zmag. Za začetek raziščite svoje želje. Ste se kdaj vprašali, česa si želite, na primer na delovnem mestu? Iskreno si odgovorite na to vprašanje. Naslednji korak je, da se vprašate, ali so vaše želje oziroma cilji (dovolj) realni oziroma ali imate možnosti, da jih izpolnite. Tretje vprašanje, ki si ga morate zastaviti, pa je, kaj ste pripravljeni narediti, da dosežete svoje cilje. Zdaj, ko imate odgovore na dlani, je čas za akcijo.

Kaj vas motivira?

Kaj je tisto, kar vas žene naprej? Ves čas imejte pred seboj ta cilj. Če je treba, si na list papirja napišite, za kaj delate in se borite, ter to preberite vsakič, ko začutite, da vam motivacija pada. Vedite, da lahko dosežete vse, če si to res močno želite in ste za to pripravljeni tudi nekaj narediti.

Izdelajte načrt

Odgovorili ste si že na vprašanje, kaj ste pripravljeni narediti za to, da dosežete cilj, zdaj pa je čas, da to začnete uresničevati. Izdelajte konkreten načrt dela in ga razdelite na več delov. Tako se boste dela lotili postopoma. Korake si določite tako, da vas bodo postopoma, a z gotovostjo vodili do cilja.

Plan B

Tudi najboljšim kdaj spodleti, zato je pametno, da si izdelate tudi tako imenovani plan B, ki ga boste uporabili, če boste ugotovili, da prvotni načrt ni obrodil sadov. Morda vam načrta v sili sploh ne bo treba uporabiti, vendar je že sama misel na to, da ga imate pripravljenega, dovolj tolažilna in spodbudna.

Vztrajajte

Nikar ne pričakujte takojšnjih rezultatov, saj veste, da vsaka stvar potrebuje svoj čas. Bodite potrpežljivi in vztrajajte. S tem ne boste le dosegli cilja, temveč nadrejenim dokazali tudi svojo vztrajnost in pripadnost.

Nagradite se

Nikar ne pričakujte takojšnjih rezultatov, saj veste, da vsaka stvar potrebuje svoj čas. Bodite potrpežljivi in vztrajajte.

Po trdem delu se priležeta počitek ter sprostitev in tega nikakor ni dobro zanemariti. Ne gre le za to, da za nekaj časa spustite možgane na pašo, ampak tudi za to, da se odklopite od službenih in drugih obveznosti, si naberete novih moči ter se vrnete na delo polni zamisli in delovnega elana. Z manjšimi nagradami se lahko nagradite že po vsaki »stopnji«, ki ste jo dosegli, lahko pa počakate na rezultate in si nato privoščite glavno nagrado.