Svet

Izrael za sporazume o nenapadanju z zalivskimi državami

J.P./STA
6. 10. 2019, 21.53
Deli članek:

Izraelski zunanji minister Izrael Kac je danes dejal, da si Izrael prizadeva za sklenitev sporazumov o nenapadanju z arabskimi državami v Perzijskem zalivu, ki formalno ne priznavajo Izraela. P

Reuters
Jordanija in Egipt sta edini arabski državi, ki sta z Izraelom doslej sklenili mirovni sporazum.

Izrael predlaga sporazume o nenapadanju z arabskimi državami v Zalivu v okviru prizadevanj, da bi končali dolgotrajni konflikt, je navedel Kac.

"Nedavno sem ob podpori ZDA promoviral politično pobudo za podpis sporazumov o nenapadanju z arabskimi Zalivskimi državami," je Kac zapisal na Twitterju. "Ta zgodovinski korak bo končal konflikt in omogočil civilno sodelovanje, dokler ne bodo podpisani mirovni sporazumi."

Kot je ob tem še navedel, je pobudo predstavil zunanjim ministrom arabskih držav in posebnemu odposlancu ZDA za Bližnji vzhod v odstopu Jasonu Greenblattu med zasedanjem Generalne skupščine ZN v New Yorku prejšnji teden.

Kacov tiskovni predstavnik podrobnosti ni želel razkriti, zato za zdaj ni jasno, kakšen napredek je bil dosežen v teh prizadevanjih.

Po poročanju izraelske televizije Channel 12 je namen izraelske pobude izkoristiti skupni interes proti Iranu.

Izraelska zasedba palestinskih ozemelj je bila dolgo časa glavni dejavnik, ki je preprečeval sklenitev mirovnih sporazumov z arabskimi državami, toda prav skupna zaskrbljenost zaradi Irana je omenjene države v zadnjih letih zbližala.

Jordanija in Egipt sta edini arabski državi, ki sta z Izraelom doslej sklenili mirovni sporazum. V minulih mesecih je bilo sicer zaznati izboljšanje v odnosih z zalivskimi državami. Izraelski premier Benjamin Netanjahu je imel pred letom dni v Muscatu nepričakovane pogovore z omanskim sultanom Kabusom. Kac pa se je julija med obiskom Washingtona prvič javno srečal z bahrajnskim zunanjim ministrom.