Teorija zarote

Nič več tajni dokumenti, to je bil pravi Tito: vohun o tem, kako Tito leta 1928 in 1953 ni bil isti človek

R.T.
3. 9. 2019, 18.27
Posodobljeno: 3. 9. 2019, 18.35
Deli članek:

Trdi, da mu je identiteto leta 1937 ukradel ruski agent.

Reuters
Josip Broz Tito

Leta 1955 je Marjan John Markul iz Los Angelesa agentom ameriškega Zveznega preiskovalnega urada podrobno poročal o srečanju z Josipom Brozom Titom, za katerega je trdil, da je ruski agent.

»Oseba, ki se danes izdaja za maršala Tita, ni pravi Josip Broz Tito, temveč ruski agent, ki mu je 1937. leta ukradel identiteto,« do nedavnega tajne dokumente navaja Kurir. V njih so tudi podatki o samem Markulu, ki je bil leta 1909 rojen v Livnem, ameriški državljan pa je postal leta 1944. V Združene države Amerike je emigriral leta 1936 in se za njih boril v drugi svetovni vojni. Kdorkoli je pisal poročilo, je dopustil možnost, da Markulove informacije niso točne, a da je socialist z informacijami, ki bi lahko bile pomembne za Združene države Amerike.

Prvič leta 1928

Markul je Jugoslavijo drugič obiskal leta 1953. Takoj je opazil, da ima Tito na rokah vseh deset prstov, čeprav pravi Tito po njegovih trditvah na levi roki ni imel kazalca in sredinca. Opozoril je tudi, da je bil Tito iz leta 1953 zelo učen in je odlično igral na klavir, kar se ni ujemalo s Titom, kot ga je poznal. Še ena stvar se ni ujemala: Brozova višina. Markul je trdil, da je pravi Tito imel približno 180 centimetrov, človek, s katerim se je sestal leta 1953, pa jih je imel okoli 160. Dodal je še, da je imel »novi« Tito rahel ruski naglas in je govoril z mehkim glasom, medtem ko je bil original ostrejši z globljim glasom. Pravi, ki je po njegovih besedah leta 1937 izginil v Rusiji, naj bi namreč zbolel za tuberkolozo.

Markul je pravega Tita spoznal leta 1928 v Jugoslaviji, nato pa sta se srečala še leta 1935 in leta 1936 v Parizu. Markul je bil prepričan, da je to bil pravi Tito.

Po srečanju z »lažnim« Titom je sestri Ani v Zagrebu zaupal svoje dvome. V Titovo identiteto ni bil prepričan niti njen mož Boris Gorić, sicer pa naj bi se o tem govorilo po celotni Jugoslaviji. Da gre za dve različni osebi, naj bi se strinjal tudi Markulov oče Ivan, ki je delal v istem mestu kot Tito. Svoje pomisleke je delil tudi z jugoslovanskim politikom Aleksandrom Rankovićem, ki pa naj bi mu le dejal, naj se ne obremenjuje s tem in da naj raje uživa v Jugoslaviji. Markul je Američanom povedal še, da lahko njegove besede potrdi Živko Topalović, živeč v Franciji. Tudi on naj bi poznal pravega Tita. Topalovića naj bi jugoslovanske oblasti obsodile na 20 let zapora, zaradi česar je pobegnil v Francijo. Topalović naj bi bil mnenja, da je »lažni« Tito v resni ruski general Nikolaj Lebedev.

Markul je za konec dejal še, da je jugoslovanska vlada zgolj hlinila razkol s Sovjetsko zvezo, da bi dobila ameriško pomoč.