Strokovnjak za hujšanje

Kako je debeli guru stanjšal hrvaško predsednico

Žana Kapetanović / Revija Zarja Jana
1. 9. 2019, 19.02
Deli članek:

Najlepše od vsega je, ko človek v življenju obrne nov list, trdi Kenan Mandra, in to na podlagi lastne izkušnje, saj je, kot pravi, iz nekdaj debelega menedžerja farmacevtske industrije postal nutricionist, ki svojo dieto prodaja po vsem Balkanu, v Rusiji in menda tudi v Hollywoodu. Jennifer Aniston in Monica Belucci sta jo, kot se sliši, zelo pohvalili.

Arhiv Revije Zarja Jana
Hrvaška predsednica je po zaslugi diete Kenana Mandre postala vitka in še bolj privlačna ženska.

Arhiv revije Zarja Jana
Sarajevčan Kenan Mandra, avtor slavne Kolindine diete.

Odkar je po Kenanovih nasvetih svoje telo fantastično stesala in preoblikovala hrvaška predsednica, so ljudje postopek razglasili za Kolindino dieto. Sam avtor ga je poimenoval neinvazivna liposukcija, saj naj bi maščobe izgorevale v energijo, rezultati pa so vidni že po dveh tednih. »Pozabite na preštevanje kalorij in tehtanje,« samozavestno sporoča Mandra. In niti z besedo ne poudarja potrebe po telesni vadbi. V šali bi lahko rekli – tipično bosanska dieta.

Kar nekaj časa sem čakala na telefonski klic Sarajevčana Kenana Mandre, ker je bil v Moskvi, kjer s svojo dieto že nekaj časa žanje uspeh za uspehom. Številne znane ruske osebnosti so se namreč javno pohvalile s hitrim hujšanjem in pomlajenim videzom, vse to pa je posledično povzročilo pravi val zanimanja tudi med običajnimi smrtniki. Te dni se je vrnil v Zagreb, kjer ima glavni sedež njegovo podjetje International Health.

Kolindina dieta mu je dala krila

Kenan Mandra nenehno potuje, saj vlada po celotnem balkanskem območju za njegovo dieto izjemno zanimanje. Zlasti odkar je predsednica Hrvaške Kolinda Grabar Kitarović, ki je bila na začetku svojega mandata dama malce močnejše postave, postala vitka in privlačna ženska, ki je s svojo postavo in ozkim pasom uspešno parirala Melaniji Trump. Prav pred obiskom pri ameriškem predsedniku se je predsednica prepustila nasvetom Kenana Mandre in nato vztrajno izgubljala kilogram za kilogramom. Njen mladostni videz v mokri majici pod kapljami dežja na tekmi hrvaške reprezentance je še dodatno poudaril uspešnost Kenanove metode hujšanja. Kolindina dieta je postala hit. V tistem času je padla v oči urednikom ruske modne revije, o njej so objavili posebno reportažo. Nato so jo opazili tudi novinarji, ki so spremljali njeno sodelovanje na splošni skupščini Združenih narodov v New Yorku, in takrat je povedala, da se mora za svoj videz zahvaliti liposukcijski dieti, posebnemu načinu prehrane, ki se ga strogo drži že štiri mesece.

»Gre za prehrano, ki temelji predvsem na povečanem vnosu zdravih maščob in proteinov. Šest dni v tednu se držim jedilnika, sedmi dan pa jem, kar si zaželim. A tudi takrat se redko pregrešim, ker so mi zdrave navade že zlezle pod kožo,« je takrat povedala Kolinda Grabar Kitarović.

S kratkoročnimi dietami ji je uspelo že prej kar nekajkrat shujšati, a so se nato kilogrami vedno hitro vrnili. Tokrat se to ni zgodilo. Predsednica se je prav te dni s tem znova pohvalila v medijih in predstavila svoj jedilnik. Bila je na Brionih in tam sama kuhala. Na fotografijah se sproščena in mladostna sprehaja s svojo psičko in vadi streljanje s puško v kratkih hlačah z maskirnim vzorcem. Jasno je, da še zdaleč ne skriva, da je tudi sama zelo zadovoljna s svojim vitkim in mladostnim videzom.

Zdi se, da se Kenanu Madri (nič več) ne zdi potrebno, da bi se s tem hvalil, saj so se za to ugledno damo pri njem pozneje zvrstili tudi številni drugi znani Hrvati in zatem hujšali pred očmi javnosti.

»Sredstva javnega obveščanja so o tem poročala, ker je tudi sama predsednica večkrat javno omenila mojo dieto. Sam sem glede tega zelo previden. Vsakič, ko me vprašajo kar koli, kar bi lahko bilo povezano s katerim od ljudi, ki se ukvarjajo s politiko, ostajam zadržan, saj je naša družba International Health komercialna znamka. Želimo ostati profesionalni in etični, zlasti ko gre za tovrstna občutljiva vprašanja. Naše stranke so pogosto visoke politične osebnosti različnih usmeritev s celotnega območja. Z našo pomočjo so hujšali ministri, premierji in drugi visoki funkcionarji. A tega nikakor ne želimo zlorabiti v marketinške namene, prav tako pa se tudi nočemo povezovati s politično elito. Spoštujem željo po diskretnosti vsakega posameznika, in to ne glede na to, iz katerega družbenega sloja prihaja. Moj edini cilj je, da bi bila za vsakogar od njih liposukcijska prehrana zadnja dieta v njihovem dolgem in srečnem življenju.«

Strah pred lakoto

Kenan Mandra je nov list v življenju obrnil po tem, ko se je kot menedžer v farmaciji celo desetletje ukvarjal z zdravili. Nato pa je njegovo zdravilo postala hrana. In kot pravi, ni iznašel tople vode, temveč je zgolj po svoje razvrstil določena znanja in spremenil slabe navade. V dveh mesecih je s 125 zdrsnil na 75 kilogramov. »Moja debelost je bila davek stresa in neurejenega načina življenja. Osnova moje prehrane so bile testenine, sir, kruh in meso. Sadje in zelenjavo sem nadomestil z gaziranimi sokovi in sladkarijami, hkrati pa sem bil ves čas v stresu. Nisem se želel v tridesetih letih ukvarjati z zdravljenjem visokega pritiska ali z zdravljenjem z inzulinom. Ko sem imel več kot 120 kilogramov in sem nosil konfekcijsko številko 58, sem sklenil, da bom shujšal. Zato sem se odločil sestaviti dieto, ob kateri se bom počutil sitega, ob kateri bom imel dovolj energije, hkrati pa v kratkem času izgubil nakopičene maščobne obloge. Do revolucije v moji glavi je prišlo, ko sem dojel, da se redim zaradi čezmernega vnašanja sladkorja, ne pa zaradi maščob, ki jih telo skladišči kot vir rezervne energije. Ko se nezdravo prehranjujemo, v organizem ne vnašamo dovolj maščob, zato jih telo samo ustvarja, človek pa se redi. Moja dieta je stikalo, ki ta proces obrne v nasprotno smer.«

Najlepši občutek je, ko v življenju obrneš nov list, me je prepričeval moj sogovornik. »Če ne spremenimo slabih prehranjevalnih navad, ne bomo sposobni odpraviti problemov, ki smo jih ustvarili prav s tem navadami. Včasih je potrebna žalost, da človek prepozna srečo, treba se je zrediti, da bi dojeli, kaj pomeni biti zadovoljen s svojim telesom. Mi morda verjamemo, da si bomo nekega dne povrnili stari videz in zablesteli v polnem sijaju, a se bojimo. Morda se bojimo tega, da bomo lačni. Morda se bojimo, da ne bomo več uživali v hrani. Bojimo se neuspeha. 'V življenju je bilo toliko stvari, ki smo se jih bali. Pa se nam ne bi bilo treba bati. Morali bi živeti,' je zapisal Ivo Andrić. In imel je prav. Dnevi vse hitreje minevajo, mi pa, kot da bi čakali na to, da bomo končno začeli živeti. Jaz sem svoje novo življenje začel takrat, ko sem shujšal 40 kilogramov. Šele od takrat nisem nikoli več lačen. Šele od tistega dne resnično uživam v hrani. Šele od takrat se ničesar več ne bojim. Tudi vam iz vsega srca želim, da obrnete nov, boljši list v svojem življenju.«

Je slišati kot prevara?

Posamezni nutricionisti (konkurenca, na katero se Mandra ne ozira) opozarjajo, da je pri tej dieti obvezna uporaba izdelkov, ki jih to isto podjetje prodaja v paketu z nasveti. Te izdelke je priporočljivo zaužiti trikrat na dan. Je slišati kot prevara? O tem bi težko sodili, saj nam fotografije pripovedujejo prepričljive zgodbe. Bolj ali manj znani ljudje, pa tudi običajni smrtniki, se zelo radi pohvalijo s svojimi fotografijami »prej in potem«. Pet kilogramov v nekaj dneh, nato še 15, vsega skupaj kar 50 – in celo kar 130 kilogramov: gospod je v šestih mesecih dejansko z 240 shujšal na 110 kilogramov. In ni edini, ki se lahko pohvali s tako drastično spremembo. Mnogi ljudje so z imeni in priloženimi fotografijami predstavljeni na Facebooku Liposukcijska prehrana.

»To pravzaprav ni dieta, ampak dietna terapija oziroma prehranski protokol z dodatki. Za kakšne izdelke gre? Pomožna sredstva za hujšanje so naravne aminokisline in dietna rastlinska vlakna, ki spodbujajo razgradnjo maščobnih oblog v organizmu. Ta sredstva je odobrila Evropska agencija za varnost hrane (EFSA).To so naravne snovi, ki pomagajo ne le pri zmanjševanju telesne mase, temveč pripomorejo tudi k zniževanju holesterola in urejanju ravni sladkorja v krvi. Po programu hujšanja se uvede od dva do tri obroke na dan in nadaljuje s sredozemsko prehrano, tako da ni tako imenovanega učinka jojo in vrnitve na staro. Dodatki so nujni, saj z njimi telo prisilimo, da se hrani z lastnimi maščobnimi rezervami in ne ustvarja novih zalog. Poleg tega ni ob tem nikakršne psihične obremenitve. Rezultati se pokažejo zelo hitro, kar je zagotovo dobra spodbuda. Pri tej dieti ne štejete kalorij, ampak pazite na to, od kod prihajajo. Ne gledate na uro in ne tehtate hrane – količine niso toliko pomembne, kolikor sta pomembni sestava in kakovost jedi, ki jih uživate. Čez čas se boste naučili poslušati telo in dojeli, da ste siti po veliko manjših količinah hrane kot prej, saj so maščobe hranljive, tako da ostajate siti dlje, kot po uživanju sladkorja in škroba, zaradi katerih ste ves čas lačni. Poskrbeti pa je treba tudi za to, da se uživa predvsem doma oziroma v domačem kraju pridelana hrana.«

Pioppi za zgled

Načelo diete je: prisiliti telo, da se hrani z lastnimi maščobnimi rezervami. Ne zmanjša se energija, ne upade sladkor, hranite se z lastnimi maščobnimi oblogami in izgubljate kilograme. V samo dveh tednih lahko izgubite od sedem do deset odstotkov telesne mase, in to uspe kar 97 odstotkom ljudem, ki se odločijo za liposukcijsko dieto. To je prvi krog. Postopek je nato mogoče ponoviti vse do želenega cilja, trdi moj sogovornik.

Kenan Mandra je svojo dieto utemeljil na raziskavah o prehranjevanju prebivalcev vasi Pioppi na jugu Italije, ki jo je organizacija Unesco razglasila za dom sredozemske prehrane oziroma za »najbolj zdravo vas« na svetu.

»Prebivalci vasi Pioppi so znani po tem, da zdravi dočakajo pozno starost, zato smo se osredotočili prav na tista živila, ki jih tukaj najpogosteje uživajo. Posebnost te inačice sredozemske prehrane je v tem, da kot temeljnega živila ne prepoznava žit, ampak svežo zelenjavo. Poleg tega jedo tamkajšnji prebivalci samo dvakrat na dan, kar je povsem dovolj. Seveda v prehrani uporabljajo oljčno olje, polnomastne sire, meso in ribe, vse v zmernih količinah, pa tudi oreščke in sadje. Uživajo tudi rdeče meso, kot sta jagnjetina ali biftek, pa tudi domačo perutnino s kožo. Jedo tudi domače tradicionalne suhomesnate izdelke, olive, jagodičevje in agrume. Ob kosilu pogosto popijejo kozarec rdečega vina. Ker smo v liposukcijsko prehrano uvrstili izključno živila, ki pripadajo tej vrsti sredozemske prehrane, so razlike med tema dvema načinoma hranjenja neznatne.«

Zakaj potem sploh potrebujemo dieto, če nam lahko pomaga že sama sredozemska prehrana?

»Dolgoročna uporaba sredozemske prehrane lahko zadostuje za doseganje optimalne telesne mase. Ko želimo shujšati ali ko zaradi posledic nezdravega načina življenja ali hormonskih sprememb s tem ne dosegamo zadovoljivih rezultatov, pa je popolnoma upravičena uporaba takšne shujševalne terapije. Včasih je ta terapija celo nujno potrebna. Vloga dodatkov je večkratna – od tega, da organizem spodbujajo k učinkovitejšemu hujšanju, do zadovoljevanja hranilnih potreb organizma in celo občutka sitosti, k čemur pripomorejo rastlinska vlakna. Naši dodatki so povsem naravni in vsebujejo biološko aktivne snovi, katerih delovanje je potrdila in odobrila EFSA, tako da je trditev, da 'pomagajo pri hujšanju', medicinsko utemeljena. Vsekakor pa je treba poudariti, da prehranski dodatki niso nadomestilo za  pravilno in uravnoteženo prehrano, ampak zgolj pomagajo v okviru nizkokalorične diete. Kadar imamo v organizmu nakopičene maščobne rezerve, ne potrebujemo 'nadomestnih obrokov'.«

Revolucija v glavi

Dejstvo, da se mu ni bilo treba nikoli več bojevati s kilogrami, moj sogovornik potrjuje tudi s svojim videzom. »Vesel sem, da lahko danes, po tolikih letih, odgovorim vsem, ki so napovedovali, da se bo mojih skoraj 40 kilogramov, ki sem jih izgubil, kaj hitro vrnilo in da se bo moje zdravstveno stanje poslabšalo. Seveda se to ni zgodilo ne meni ne na tisoče drugim ljudem, ki so hujšali po moji metodi, kajti naša naloga ni bila zgolj poseg v povečano telesno maso, temveč sprememba načina življenja. Vsi, ki so sklenili ta ciklus, so dosegli dolgotrajne rezultate, na katere smo izredno ponosni.«

Znano je, da je lažje shujšati, kot pozneje ohranjati obstoječo težo, a Kenan trdi, da učinek jojo preprosto ne obstaja.

»Kilogrami se nikoli ne 'vračajo'. Če se po dieti vrnete k starim in slabim prehranskim navadam, si pač pridobite NOVE kilograme. Stvar je preprosta – brez trajne spremembe načina življenja ni trajnih rezultatov. Liposukcijska prehrana je več kot dieta. Ta prehrana je upanje, da lahko sebe pripeljemo do naše boljše inačice, da smo srečni in zdravi. Če boste to dopolnili še z drugimi pomembnimi stvarmi v življenju, boste dosegli dolgoročno življenjsko skladnost.

Večini ljudem ne uspe shujšati, ker se preveč ukvarjajo s tehtanjem in preštevanjem kalorij, hkrati pa premalo s spreminjanjem zavesti. Nehajte razmišljati o učinku jojo. Največji problem je pomanjkanje 'miselnega učinka', to je tisti 'klik' v glavi, ki vas spodbudi k temu, da se tega, kar počnete, lotite kar se da resno. Da postanete odgovorni za to, kar počnete sebi in zase oziroma za svoje zdravje in prihodnost.«  

Zarja št. 35, 27. 8. 2019
Zarja št. 35, 27. 8. 2019

Več zanimivih vsebin si preberite v novi izdaji revije Zarja Jana.