Saj ni res, pa je

Kako so tri mesece »preganjali« avtodomarja s parkirišča

M.G. / Štajerski tednik
1. 9. 2019, 19.28
Deli članek:

Za zgodbo o nepravilno parkiranem avtodomu z nemško registracijo na parkirišču pri šolskem centru bi lahko rekli, saj ni res, pa je.

C.G.
Avtodom, parkiran na parkirišču ŠC Ptuj, je odpeljal šele po pisnem opozorilu.

Skoraj tri mesece je trajalo, da je avtodomar s parkirišča, rezerviranega za dijake in zaposlene Gimnazije Ptuj in ŠC Ptuj ter goste (ne turiste), končno odpeljal.

Zanimivo je, da se je na to parkirišče pripeljal že junija. Najprej ga je parkiral tik ob robu parkirišča, da so ga vsi opazili, nato pa ga je selil po parkirišču, po vsej verjetnosti zaradi sence.

Direktor ŠC Ptuj Oton Mlakar je povedal, da so nemudoma stopili v stik z mestnim redarstvom, kjer so obljubili, da bodo zadevo preverili. Toda avtodom je ostal na parkirišču in se premikal sem in tja. Mlakar je njegovo gibanje beležil s fotoaparatom.

C.G.
Prometni znaki so sicer jasni, ne "veljajo" pa za avtodome, ker ni dodan znak s prepovedjo za avtodome.

Ni »vseh elementov kampiranja«?!

»Očitno je bilo, da se tu nekaj dogaja, saj je bila zavesa vsak dan zagrnjena drugače, kar pomeni, da je bil avtodom v uporabi. Redarska služba mi je sporočila, da so opravili preverjanje, da pa nimajo pristojnosti za ukrepanje, ker na parkirišču ni posebnega znaka, na katerem bi bil prečrtan avtodom. Torej če že ni pristojnosti za ukrepanje zaradi nepravilnega parkiranja, kaj pa kampiranje na neprimernem prostoru, je bilo moje naslednje vprašanje. Odgovor je tudi v tem primeru bil, da ne morejo ukrepati, ker niso izkazani vsi elementi kampiranja. Tako nekako so mi pojasnili,« je pravzaprav že burleskno dogajanje opisal Mlakar.

C.G.
Na parkirišču ob Šolskem centru Ptuj je bila gneča od konca junija do 19. avgusta.

Še vedno čakajo na znak

Z nepravilno parkiranimi avtodomi imajo težave tudi na drugih območjih Ptuja, kjer bo po vsej verjetnosti prav tako treba postaviti tudi znake o prepovedi njihovega parkiranja.  

Sredi avgusta je obiskal direktorico skupne občinske uprave Alenko Korpar. »Takrat mi je bilo obljubljeno, da se bo postavil manjkajoči znak. Ko so zaposleni javnih služb 19. avgusta na novo risali parkirna mesta na parkirišču, pod avtodomom črt niso mogli zarisati. Zanimivo je, da je bilo po mojem opozorilu s pozivom, izobešenim v soboto, 17. avgusta, da je parkirni prostor v lasti ŠC namenjen samo dijakom in zaposlenim ter da pozivamo, da svoja vozila umaknejo in več ne parkirajo na tem mestu, v ponedeljek zjutraj parkirišče prazno, še vedno pa je stal avtodom. Znova sem poklical Korparjevo, vodja mestnega redarstva Robert Brkič pa je zagotovil, da bo osebno poskrbel, da bo lastnik avtodoma obveščen o tem, da mora zapustiti parkirišče. Njegovega obvestila sicer nisem videl, a je naslednji dan avtodom le odpeljal,« je še povedal Mlakar, ki se je s tem problemom ukvarjal dobra dva meseca.

Na znak za prepoved parkiranja avtodomov sicer v ŠC še vedno čakajo. Zavedajo pa se, da parkirišča ne morejo zapreti, saj bi s tem v popoldanskem času onemogočili parkiranje obiskovalcem Parka spominov.