Nesreča v gorah

To je nesrečni splet okoliščin, ki je 23-letnika stal življenja: oba sta padla in obvisela

J.P.
1. 9. 2019, 15.34
Posodobljeno: 2. 9. 2019, 06.51
Deli članek:

V soboto se je na Bovškem smrtno ponesrečil 23-letni plezalec.

Profimedia
Zgodilo se je na nadmorski višini približno 1500 metrov (fotografija je arhivska).

Zgodilo se je nekaj minut čez 8. uro zjutraj. V steni Vrha Labrja v pogorju Veliko Špičje na nadmorski višini približno 1500 metrov sta plezala dva plezalca iz Zgornjega Posočja, stara 23 in 22 let. V smeri Nova smer sta začela plezati ob približno 7.30. Kot prvi je pričel v navezi plezati 23-letnik in je po zaključku prvega raztežaja uredil viseče sidrišče (oziroma varovališče z metulji). Za njim je priplezal drugi soplezalec, ki si je uredil varovanje na omenjenem varovališču. Tudi drugi raztežaj je nato začel plezati 23-letni plezalec in pri varovanju porabljal zatiče in varovalne metulje.

Podrlo se mu je varovališče

Med varovanjem in podajanjem vrvi prvemu plezalcu v navezi se je 22-letnemu plezalcu podrlo varovališče (oziroma tako imenovani štant iz varovalnih Metuljev), zaradi česar je padel približno 15 metrov navzdol po steni. Med padcem je vrv potegnila tudi prvega plezalca v navezi, ki je prav tako padel (med padanjem obeh plezalcev se je iztaknil najvišji metulj, eden se je izpel). Med padanjem obeh plezalcev se je vrv ujela na kamnitem roglju, tako da je 22-letni plezalec po približno 15 metrih padanja obvisel pod skalno polico in pri tem utrpel poškodbo desne roke. Drugi 23-letni plezalec pa je po približno 50 metrih padanja obvisel na vrvi, vendar je pri padcu in udarcu v steno utrpel hude telesne poškodbe, da je na kraju podlegel.

Gorski reševalci so 23-letnega nesrečnega planinca s helikopterjem prepeljali v dolino, 22-letnega poškodovanca pa na nadaljnje zdravljenje v splošno bolnišnico na Jesenice.

Policisti bodo o vseh ugotovljenih dejstvih tragične gorske nesreče na Bovškem s pisnim poročilom obvestili Okrožno državno tožilstvo v Novi Gorici, so sporočili z novogoriške policijske uprave.