Eden od izbranih

FOTO in VIDEO: V Bezeni se skriva raj v malem, ki ga urejata Isidora in Rado

Zoran Franc
27. 7. 2019, 20.06
Deli članek:

Spomnimo na našo nagradno igro, v kateri smo vas pozvali, da nam pokažete svoj okrasni vrt ali čudovito zasajen balkon. V navalu prijav smo izbrali šest vrtov oziroma balkonov, ki jih spretne roke vrtičkaric z veseljem urejajo in negujejo.

Sašo Švigelj
Na Isidorinem vrtu najdemo kamenje in ostalo dekoracijo iz Dalmacije pa tudi bližnjega Pohorja.

Kot prvo smo obiskali Isidoro iz Bezene. Zametki njenega okrasnega vrta segajo v leto 2003, ko se je odločila, da bo takratno trato pred hišo spremenila v okrasni vrt. Povedala je, da ni imela izdelanega načrta, kaj bo na vrtu nastalo. »Ideje se rojevajo same. Tako velikokrat namesto gob, ki jih s partnerjem Radom nabirava v gozdu, domov prineseva kamenje, korenine in podobno. V osnovi še ne vem, kam bom določen kamen ali korenino umestila. Večkrat jih spravim in čakajo tudi po nekaj mesecev, a ko ideja dozori, zanje zmeraj najdem primerno mesto in jih umestim tako, da so skladni z okolico.«

Sašo Švigelj
Ograja Isidorinega vrta je sestavljena iz lesa, granitnih kock in belih okrasnih kamenčkov, krasijo pa jo okrasne trave in cvetje.

Sašo Švigelj
Na Isidorinem vrtu najdemo tudi cipreso, ki ji je z obrezovanjem nekoliko spremenila obliko.

Okrasni ribnik

Na okrasnem vrtu se skriva tudi ribnik, ki z žuborenjem prijetno pomirja in hladi vroče poletno ozračje. Omogoča tudi plavalne užitke številnim pticam, ki se ob vročih dneh hladijo v njem. Tam najdemo posajen tudi japonski javor, ki se ponosno bohoti, številne korenine in kamenje, ki so bodisi z bližnjega Pohorja ali iz hrvaške Dalmacije, v kotičkih pa tudi okrasne angelčke.

Sašo Švigelj
Isidora svojemu vrtu posveti ogromno svojega prostega časa, a pravi, da ji je v veselje.

Sašo Švigelj
Čudovito fontano, je Isidora uspela rešiti iz propadlega posestva.

Iz starega v novo

V bližini ribnika sta Isidora in Rado naredila prijetno senco, kamor sta umestila vrtno mizo in od koder imata razgled čez celoten vrt. Prostor sta ogradila z okrasnimi lonci, v katerih najdemo posajena lovor in oljko, ob poti pa vse pozdravlja dišeča sivka. Prebarvala sta tudi staro kolo in nanj namestila cvetlične lonce. Kolo je tako čudovit okras, saj so na njem svoj dom našle raznobarvne surfinije. V bližnjem kotu je zasajeno drevesno deblo, na katerega sta namestila nekaj ptičjih hišk, iz katerih ju vsako jutro pozdravljajo vrabci, sinice in ostali pernati obiskovalci.

Sašo Švigelj
Tik ob vrtni mizi lahko opazujemo vrtni ribnik, v družbi japonskega javorja.

Sašo Švigelj
Isidora je vrtiček začela urejati pred 16 leti, a idej še ni zmanjkalo.

Sprostitev in pomiritev

Sredi okrasnega vrta najdemo tudi čudovito fontano, ki jo je Isidora uspela rešiti pred uničenjem in ki krasi vrt: »Da, stara fontana je čudovit okras našega vrta, v njej svojo žejo gasijo tudi čebele, ki imajo svoj dom za hišo.« Isidora in Rado sta tako ustvarila svoj raj v malem, ki je prepleten s čudovitim cvetjem, dišečo sivko, lovorjem, kamni iz Dalmacije in z bližnjega Pohorja ter z drugim izvirno uporabljenim okrasjem, ki sta ga nabrala na potepih. »Veliko idej najdeva tudi v starih in odvrženih predmetih, ki jih nato obnoviva, prebarvava ali predelava. Tako bom rekla, idej nama nikoli ne zmanjka in življenja brez vrta si ne prestavljava več. To je sprostitev in pomiritev hkrati. Na vrt ne gledam kot na obvezo, ampak kot na del sebe. In če nekaj delaš z veseljem, to ni delo, temveč užitek,« je zaključila Isidora.

Sašo Švigelj
Isidora in Rado sta kot stojalo za rože uporabila tudi staro kolo, ki sta ga prebarvala.

Sašo Švigelj
Na čudovitem vrtičku, ki krade poglede, najdemo tudi čudovito fontano, ki privablja ptice in čebele.