Na oddihu

Dopust malce drugače: letos uživamo kar doma

T.D.
21. 7. 2019, 16.00
Deli članek:

Naj bo dopust zares čas, ko napolnimo svoje baterije z novo energijo, svoje življenje pa zapolnimo z novimi odkritji in doživetji sreče v vsakdanjih malih stvareh, ne glede na to, kje smo!

Pixabay
Mislite, da že poznate vse skrite zaklade vašega kraja in okolice?

Ko se bliža čas počitnic in dopustov, se že iz navade vprašamo, kam bi šli, kako in s kom bi preživeli dragoceni čas, namenjen oddihu, koliko denarja in energije potrebujemo, da uresničimo, kar bi si želeli, ali pa morda pričakujemo, da bomo spet kot vsako leto zavili v kraje, ki smo jih vajeni, kjer nas čaka znana počitniška hišica, prikolica ali kaj tretjega. Toda ali bi nam bilo zelo težko, če bi na vprašanje znancev in prijateljev: »Kam greste na dopust?« odgovorili: »Kar doma bomo letos, bolj preprosto je in kar v svojem kraju si bomo privoščili stvari, ki jih sicer spregledamo in zanje ne najdemo časa, in se delali, kot da smo turisti v lastnem kraju. Ne poznamo še vseh bližnjih rek in potokov in možnosti za kopanje v bližini. Želimo si ustvarjalne, razgibane počitnice in tokrat si jih bomo omislili kar v svojem kraju. In manj nas bo bolela glava zaradi hrupa, gneče in visokih stroškov«. Mnogi si najbrž ne predstavljajo takšnega zasuka dopustniške paradigme, toda zakaj pa ne?

Turisti v domačem kraju

Če je v nas še kanček raziskovalnega duha, se lahko s humorjem lotimo pustolovščine, ki ji pravimo počitnice doma. Odkrivati začnemo zelene kotičke v svojem mestu, kjer se lahko spočijemo, v miru beremo ali se na razne načine družimo, poklepetamo s prijatelji ali neznanci, priredimo piknik, se rekreiramo in naužijemo istih občutkov, po katere bi običajno romali nekam drugam. Vedno več je ljudi, ki razmišljajo podobno in se odločajo, namesto dirjanja naokrog, odkriti dragocenost tistega, kar že imajo pred nosom.

Vzemite si čas samo zase

Počnite tiste stvari, ki jih obožujete, pa imate zanje drugače vedno premalo časa. Berite knjige, privoščite si dolgo kopel, na računalniku poglejte celotno sezono svoje najljubše serije, pojdite na masažo … Z eno besedo: uživajte brez slabe vesti! Še ena ideja: kdaj ste nazadnje uredili svoje fotografije? Na računalnik prenesite vse fotografije s fotoaparata, mobilnega telefona ali tablice in jih uredite. Slabe izbrišite, preostale pa razporedite po mesecih/dogodkih, ko so bile posnete. Na koncu izberite najlepše in jih dajte razviti, nato pa pospravite v album.

Druženje s prijateljicami

Kolikokrat se s prijateljicami slišite po telefonu ali kliknete prek facebooka ter pri tem druga drugi potožite, da se že predolgo niste videle? Verjetno kar pogosto. Zdaj ni več izgovorov – ledena kava ali kozarec vina v mestu vabita. Še ena ideja: če živite s partnerjem, naj gre vaš dragi gledat tekmo v bližnji lokal ali k prijatelju, vi pa doma priredite »babjo« zabavo. Po možnosti takšno z izmenjavo oblačil – vsaka naj prinese tri kose, ki jih ne nosi več, in zamenja za druge.

Naučite se česa novega

Razmislite, česa se že dolgo želite lotiti, pa se do zdaj še niste opogumili za to – morda je to tečaj tujega jezika/plezanja/šivanja, tek čez bližnje travnike, sprehajanje psov iz zavetišča … Še ena ideja: če niste ravno vešči gurmanskih veščin, se povabite na kuharski tečaj k prijateljici, ki bi lahko imela svojo restavracijo. Naučite se skuhati vsaj nekaj dobrot, s katerimi boste razvajali sebe in tudi svojega dragega, ko se bo naveličal športnih radosti.