Zanimivosti

Osvetlimo prostor z novim ogledalom

Zoran Franc
5. 5. 2019, 10.30
Deli članek:

Ogledala so od nekdaj veljala za predmet skrivnostnega, magičnega in mogočnega. Razkrivamo, kako lahko ogledala osvetlijo, povečajo in podaljšajo prostor.

Dreamstime
ogledalo v predsobi

Če smo nekoč ogledala uporabljali zgolj pri urejanju kopalnic in predsob, so danes več kot dobrodošla skoraj v vsakem prostoru. Ogledalo pomaga dopolniti podobo prostora, prav tako pa prikriti napake in pomanjkljivosti. A nikar brezglavo, namestitev ogledal mora biti premišljena, saj z njimi dosegamo izjemno različne učinke.

Predsoba naj bo praktična

V predsobi si omislite veliko ogledalo, v katerem se boste videli od glave do pet. Tako boste zmeraj vedeli, kako urejeni odhajate od doma. Predsoba je velikokrat le nekoliko spremenjen hodnik oziroma izjemno majhen prostor, zato bodo ogledala v njej še kako dobrodošla, saj prostor optično povečajo. Morda si omislite omaro z drsnimi vrati, na katerih je pritrjeno ogledalo. Pazite le na postavitev luči. Ta ne sme svetiti naravnost v ogledalo, sicer boste ustvarili močan in moteč odblesk svetlobe. Ogledalo mora kazati osvetljen obraz pred njim, ne pa površine zrcala. Svetilka naj bo nameščena nad ogledalom, a vsaj delno zastrta in usmerjena navzdol.

Svetloba in razgled

Z ogledali lahko prostore tudi osvetlimo, saj z odsevom nasproti okna prostor pridobi več dnevne svetlobe. Če bomo ogledalo namestili pravokotno na steno pri oknu, bomo dosegli odsev svetlobe, ki prihaja skozi okno, in hkrati odsev razgleda. Če bomo v prostor namestili ogledalo od tal do stropa, lahko ustvarimo tudi iluzijo, da je prišlo v prostor več ljudi, kar se bo zdelo zelo zabavno. Ogledalo lahko postavite tudi na zunanjo steno, kjer so okna; če boste vanje usmerili nekaj svetlobe, boste optično osvetlili prostor in ga hkrati povečali.