Juan Guaido

Po neuspelem udaru zdaj v državo vabi ameriško vojsko

B.K.
5. 5. 2019, 10.14
Posodobljeno: 5. 5. 2019, 10.16
Deli članek:

Vodja venezuelske opozicije Juan Guaido je dejal, da ne more izključiti možnosti, da bi mu pri političnem prevratu pomagala vojska Združenih držav Amerike

Reuters
Vodja opozicije Juan Guaido.

Guaido, ki je v začetku tedna na svojo stran pridobil nekaj deset vojakov in naznanil državni udar, je za ameriški časnik The Washington Post dejal, da bi lahko sprejel ponudbo ameriškega predsednika Donalda Trumpa, če bi mu ta ponudil pomoč ameriških oboroženih sil. O predlogu bi v vsakem primeru moral glasovati venezuelski parlament, ameriškim vojakom pa bi se moral pridružiti tudi del venezuelskih obrambnih sil, je še poudaril.

Kljub večmesečnim pritiskom ZDA in nekaterih drugih držav na vlado venezuelskega predsednika Nicolasa Madura, ta še vedno stoji. Prav tako se, v nasprotju s poročanji nekaterih medijev, Maduru ni uprla venezuelska vojska, ki v rokah drži ključ do oblasti. To je bil tudi glavni razlog za to, da je spodletel državni udar, ki ga je Guaido naznanil v začetku tedna. Vseeno je vodja opozicije, ki se je v začetku leta sam oklical za začasnega predsednika prepričan, da bo Maduro prej ali slej odstopil, saj ga bodo zapustili generali in drugo vojaško osebje.

Kljub protivladni retoriki in odkritemu pozivanju k državnemu udaru venezuelske oblasti Guaidoja še niso aretirale. To bi bila sicer tvegana poteza za Madura, saj bi njegova aretacija lahko bila povod za intervencijo Združenih držav v Venezuelo.