Zarotnik

V Alžiriji aretirali vplivnega brata nekdanjega predsednika Bouteflike

B.K./STA
5. 5. 2019, 09.47
Posodobljeno: 5. 5. 2019, 09.48
Deli članek:

Alžirska policija je aretirala Saida Boutefliko, vplivnega najmlajšega brata bivšega predsednika Abdelaziza Bouteflike, ter dva bivša poveljnika alžirskih obveščevalnih služb. Njihova aretacija predstavlja vrhunec v procesu rušenja Bouteflikovega režima, poročajo tuje tiskovne agencije.

Zimbio
Abdelaziz Bouteflika

Said Bouteflika je bil več kot desetletje eden najvplivnejših predsednikovih svetovalcev, de facto pa je vladal Alžiriji od leta 2013, ko je bivši predsednik Bouteflika doživel možgansko kap, ki ga je prikovala na invalidski voziček.

Saida Boutefliko ter oba generala Bachira Athmana Tartaga in Mohameda Medienea so aretirali zaradi domnevne zarote proti protestnemu gibanju, ki poteka od februarja. Generala sta zasedala najvišje položaje v hierarhiji moči, ki je bila vzpostavljena v dveh desetletjih vladanja Abdelaziza Bouteflike.

Množični protesti v Alžiriji so ostarelega in bolehnega Abdelaziza Boutefliko, ki se je na predsedniških volitvah nameraval potegovati za še en mandat, aprila prisilili k odstopu. Protestniki pa še naprej zahtevajo odstop vseh njegovih zaveznikov, med katerimi je tudi začasni predsednik Abdelkader Bensalah.

Alžirski parlament je 9. aprila imenoval Bensalaha za začasnega predsednika države v času trimesečnega prehodnega obdobja. Bensalah je predsedniške volitve razpisal za 4. julij.