Obstreljevanje

Nove smrtne žrtve v stopnjevanju konflikta med Izraelom in Palestino

B.K./STA
5. 5. 2019, 09.20
Posodobljeno: 5. 5. 2019, 09.26
Deli članek:

V raketnem napadu z območja Gaze je bil ponoči v izraelskem mestu Aškelon ubit Izraelec, v napadih izraelske vojske na območje Gaze, pa so v soboto umrli štirje Palestinci.

Reuters
Nemiri v Gazi poleti 2018.

V izraelskih napadih je bila poškodovana tudi stavba turške tiskovne agencije Anadolija, zaradi česar so se ostro odzvale oblasti v Ankari. Turčija je mednarodno skupnost zaradi "nesorazmerne akcije" pozvala k ukrepanju, je danes sporočilo turško zunanje ministrstvo.

Z območja Gaze je bilo v soboto na Izrael izstreljenih več kot 250 raket, izraelska vojska pa je odgovorila z letalskim napadi in tankovskim obstreljevanjem položajev skrajne palestinske skupine Hamas na območju Gaze. Pri tem so bili ubiti štirje Palestinci, med njimi 14-mesečni otrok in njegova mati.

"Ostro obsojamo neselektivne napade Izraela v Gazi, zaradi katerih so mnogi nedolžni ljudje izgubili življenja ali pa so ranjeni, napadi pa so bili usmerjeni tudi na stavbo agencije Anadolija," so sporočili s turškega zunanjega ministrstva in pozvali mednarodno skupnost k ukrepanju.

Do najhujšega stopnjevanja napetosti na območju v več tednih je prišlo po petkovem nasilju na protestih Palestincev ob meji med območjem Gaze in Izraela.