Diplomatske spletke

Umazane igre v zakulisju spora med Venezuelo in ZDA

B.K.
18. 4. 2019, 12.07
Posodobljeno: 18. 4. 2019, 13.24
Deli članek:

Ameriška administracija v zakulisju pritiska na Združene narode, da podprejo njeno agendo.

Reuters
"Vrnite se v Venezuelo in povejte Nicolasu Maduru, da se je njegov čas iztekel. Čas je, da gre," je bil oster Pence.

Administracija ameriškega predsednika Donalda Trumpa v Združenih narodih lobira za to, da bi organizacija odslovila uradnega venezuelskega ambasadorja in za predstavnika Venezuele priznala odposlanca samooklicanega začasnega predsednika Juana Guaidoja.

Trenutni uradni ambasador Venezuele v Združenih narodih Samuel Moncada je javnost prejšnji teden obvestil, da je Washington zamrznil bančne račune venezuelske misije pri Združenih narodih, s čimer hoče doseči njegovo izključitev iz organizacije. Zamrznitev računov Moncadi namreč onemogoča, da bi plačal zaposlene v svoji pisarni. ZDA z zamrznitvijo sredstev kršijo zaveze, ki so jih dale, ko so ZN svojo bazo postavili na ameriških tleh.

Ameriška administracija pri tem svojih načrtov ne skriva. Ameriški podpredsednik Mike Pence je na seji Varnostnega sveta ZN prejšnjo sredo Moncado pozval, naj se vrne domov. "Z vsem spoštovanjem gospod ambasador, vi ne bi smeli biti tukaj," je dejal Pence. "Vrnite se v Venezuelo in povejte Nicolasu Maduru, da se je njegov čas iztekel. Čas je, da gre." Moncada je ob tem šokirano zmajal z glavo. "Ta organ [VS ZN] mora preklicati mandat venezuelskega predstavnika v Združenih narodih in priznati začasnega predsednika Juana Guaidoja, ter nemudoma namestiti predstavnika te svobodne venezuelske vlade v ta organ," je še dodal Pence.

Kljub temu, da Guaidoja podpirajo ZDA in njene zaveznice, ima vlada predsednika Nicolasa Madura še vedno znatno mednarodno podporo. Guaidoja je za legitimnega predsednika doslej priznalo 54 nacionalnih vlad, Madurovo vlado podpira 22 vlad, 18 se jih je izreklo za nevtralne, 10 pa jih podpira venezuelski parlament, ne pa tudi Guaidoja. Nevtralnost v konfliktu je prav tako uradna pozicija Združenih narodov. Ostalih 99 držav se do konflikta ni opredelilo.

Med podporniki Madurove vlade je tudi Rusija, katere ambasador v ZN Vasilij Nebenzija je na isti seji ameriškega podpredsednika in administracijo obtožil hinavščine in kraje: "Kategorično zavračamo metode Združenih držav do Venezuele. Na eni strani vedno znova uveljavljajo sankcije in omejitve, ki državi preprečujejo, da bi se normalno razvijala. Venezuelo držijo v primežu. Mednarodna pomoč bi morala biti sestavljena tako, da bi vzpostavila stanje, v katerem lahko država poskrbi za svoje državljane. Na drugi strani [ZDA] kradejo iz žepov Venezuelcev, saj razlaščajo venezuelsko premoženje, ki ga hrani v bankah na Zahodu. Samo od začetka letošnjega leta so Združene države Venezueli vzele več kot 30 milijard dolarjev, ki jih zdaj lahko uporablja samo samooklicani predsednik Guaido. Celotna škoda, ki so jo Združene države povzročile venezuelskemu gospodarstvu od leta 2013 dalje pa znaša več sto milijard dolarjev. Vsemu temu navkljub se ZDA oglašajo glasneje kot ostali, ko pride do vprašanja pomoči venezuelskemu ljudstvu."

Podobno stališče je zavzel tudi kitajski ambasador v ZN Ma Žaošu: "Kitajska nasprotuje vsakršnemu vmešavanju zunanjih sil v notranje zadeve Venezuele, vojaškemu posredovanju v Venezueli in uporabi tako imenovanega humanitarnega vprašanja za doseganje političnih ciljev. Zgodovina je že večkrat pokazala, da enostranske sankcije le še dodatno otežujejo situacijo in vplivajo na vsakdanje življenje ljudi. Ne pomagajo pri reševanju težav ali vzpostavljanju miru. Na eni strani slišimo lepe besede o zaskrbljenosti nad dobrobitjo Venezuelcev, na drugi strani pa medtem vidimo vse strožje sankcije proti državi. Ti dve stvari nista konsistentni, motivi za tem pa so dvomljivi."