Naravna gnojila

Za bujno rast banane, kava in jajčne lupine

Z.F.
3. 5. 2019, 20.45
Deli članek:

Zdaj, ko se semena in sadike že pridno vraščajo in razraščajo, bo občasno še treba poskrbeti za dognojevanje. Pripravite naravna gnojila in tako vrtninam zagotovite dovolj hranil na naraven način.

Dreamstime
Sploh vrtnice, paradižniki, paprike in feferoni bodo veseli bananinih olupkov, ki vsebujejo ogromno kalija.

Z rednim in premišljenim gnojenjem boste rastlinam omogočili optimalno rast, ki bo kasneje vodila tudi v zdrav, lep in predvsem bogat pridelek. Vse več vrtičkarjev se danes vrača k naravnemu vrtnarstvu, to pa vključuje tudi uravnoteženo in premišljeno gnojenje z gnojili, pridobljenimi iz narave. V nadaljevanju predstavljamo le nekaj gnojil, ki jih lahko pripravite doma.

Olupki banan za vrtnice

Čeprav se morda zdi povsem nenavadno, bo prav to gnojilo pričaralo čudovite cvetove vrtnic. Bananin olupek namreč vsebuje veliko kalija, ki ga vrtnice potrebujejo za lepšo rast. Kalija pogosto primanjkuje, v tleh je precej bolj topen kot fosfor, zato ga moramo pogosteje dodajati. Naj omenimo, da zadostna količina kalija izboljša prezimno trdnost rastlin, posledično so rastline manj občutljive na bolezni in škodljivce. Kalij skrbi tudi za tvorbo škroba ter pomaga pri proizvodnji in gibanju sladkorjev. Zato bananinega olupka ne vrzite v smeti, temveč ga zakopljite ob rastlino in tako poskrbite za bujno rast.

Dreamstime
Jajčne lupine lahko uporabite za dognojevanje rastlin.

Kavna usedlina

Verjetno se v skoraj vsakem slovenskem domu vsak dan nabere vsaj za majhno pest kavne usedline – in te nikar ne mečite proč, temveč jo uporabite za dognojevanje rastlin. V kavni usedlini je veliko dušika, ki pospešuje rast, privabljala in hranila pa naj bi tudi deževnike, medtem ko odganja polže, mravlje in nekatere druge škodljivce. Nekaj kavne usedline stresite poleg rastlin, nato pa jih dobro zalijte. Lahko pripravite tudi tekoče gnojilo: šest skodelic kavne usedline namakajte tri dni v 20 litrih vode.

Jajčne lupine

Tudi te najdemo skoraj v vsakem gospodinjstvu in čisto zares so odlične za izboljšanje prsti in dognojevanje. Jajčne lupine najprej operite, nato pa zdrobite na majhne koščke. Te nato posujte ob sadike paradižnika, paprike in feferonov. Lupine vsebujejo veliko kalcija, ki ga omenjene sadike potrebujejo precej več kot ostale, prav zaradi tega gnojila pa bodo razvile lepe in zdrave cvetove ter plodove.