SEZONA KOPALK!

Ne čakajmo na maj, hujšati začnimo zdaj!

Tea Dečman
4. 5. 2019, 14.02
Deli članek:

Tiste, ki se še niste kritično pogledale v ogledalo, to nemudoma storite. Maj že trka na vrata in z njim prve počitnice ob morju, kjer se bomo z malce sreče že lahko nastavljali toplim sončnim žarkom v kopalkah.

Profimedia
Vsak obrok pojejte v miru, pri mizi, in hrano dobro prežvečite.

SEZONSKA ZELENJAVA

Privoščite si je v neomejenih količinah. Zelenjava je bogata z minerali, vitamini in balastnimi snovmi ter vsebuje zelo malo kalorij. Pospešuje prebavo in izločanje strupov iz telesa.

POLNOZRNATA ŽIVILA

Vsebujejo sestavljene ogljikove hidrate, ki se počasi razgrajujejo in za to črpajo energijo iz maščobnih celic. Poleg tega dajejo občutek sitosti, ker se dlje časa prebavljajo.

SADJE

Dvakrat ali trikrat na dan si privoščite sezonsko sadje, saj vsebuje veliko vitamina C, ki pomaga pri hujšanju.

Pravila hujšanja so povsem preprosta, in če se jih boste dosledno držali, lahko v enem tednu izgubite štiri kilograme. V enem dnevu smete zaužiti naslednje količine hrane: 150–200 gramov mesa, 150 gramov sadja, 100 gramov polnovrednih živil (na primer kuhanih rezancev ali riža), 20 gramov oreščkov, dve žlički olja. Če vas lakota popade med obroki, lahko grizljate zelenjavo. Vsak obrok pojejte v miru, pri mizi, in hrano dobro prežvečite.

Kaj lahko jeste

Enkrat ali dvakrat na dan naj se na jedilniku znajdejo ribe, perutnina, piščančji file, puranje prsi, slaniki, losos, skuše, skuta, jogurt (3,5 odstotka maščobe) ali jajca. Vsa ta živila vsebujejo za telo nepogrešljive živalske beljakovine. Ribe pa so bogate tudi z nenasičenimi maščobnimi kislinami. Dvakrat ali trikrat na dan si privoščite sezonsko sadje, saj vsebuje veliko vitamina C, ki pomaga pri hujšanju. Enkrat ali dvakrat na dan so dovoljeni oreščki in semena (mandlji, indijski oreščki, orehi in lešniki). Raziskava je pokazala, da ljudje, ki pojedo razmeroma veliko oreščkov, niso debelejši od ljudi, ki jih ne jedo. Vzrok tiči v dejstvu, da pest nepraženih in nesoljenih oreščkov za dlje časa poteši lakoto in odvrne od želje po sladkarijah. Pri glavnem obroku si privoščite tudi rastlinska olja (oljčno, bučno, sončnično, sojino, repično in arašidovo olje). Kdor se dolgo časa izogiba maščobam in jih popolnoma črta z jedilnika, se čez čas spet zredi.

Česa ni priporočljivo jesti

Izogibajte se krompirja, testenin iz bele moke, belega riža, belega kruha, rdečega mesa, masla, kisle smetane, sladke smetane, sira z več kot 45 odstotkov maščobe, majoneze, klobas in salam, čipsa in drugega slanega peciva, čokolade, tort, piškotov in drugih sladic. Vse to so živila, ki hitro po zaužitju dvignejo raven krvnega sladkorja. Temu sledi volčja lakota, ki se ji ne moremo upreti.