Zanimivosti

Omamno dišeče znanilke pomladi odpirajo cvetove

Zoran Franc
26. 3. 2019, 21.30
Deli članek:

Naj bo le ena sama in že bo napolnila prostor s svojim omamnim ter dobro prepoznavnim vonjem. Prinesimo pomlad v svoja stanovanja!

Profimedia
Hiacinta v steklu

Hijacinte so rože, ki v naše domove prinašajo pomlad. Kupimo jih lahko že sredi zime, kot lončnice, lahko pa jih vzgajamo v steklenih posodah. Ko odcvetijo, jih lahko presadimo na vrt, kjer nas bodo s svojimi cvetovi razveseljevale tudi naslednje leto. Tvoriti bodo začele nove čebulice, ki jih sčasoma ločimo med seboj in jim tako zagotovimo uspešnejšo rast.

Pred nakupom

Kadar se odločate za nakup, čebulicam namenite nekaj pozornosti. Pri izbiri čebulic pazite, da so trde in težke ter brez gnilih in plesnivih zaplat. Če v vrečki najdete mehke čebulice ali pa posušene, jih pred gojenjem za eno uro namočite v mlačno vodo, da se dobro napijejo vode. Če kupite že nagnane čebulice, bodite pozorni, da so listi primerno mesnati in sočni. Praviloma morajo že vsebovati cvetno steblo, ki ga v sredini zakrivajo listi.

Kdaj jih kupiti?

Hijacinte bomo na trgovinskih policah našli že sredi septembra. Lahko se namreč odločite za vzgojo božične hijacinte, ki jo morate začeti gojiti že oktobra. Za nakup se sicer lahko odločite vse od januarja do aprila, a bodite pozorni na kaljenje. Hijacinte ne marajo previsokih temperatur, čeprav bodo rasle skoraj povsod. Najbolje se počutijo pri temperaturi od 10 do 18 stopinj. Ko bo čebulica vzklila, ji zagotovite dovolj svetlobe. Najbolje raste v polsenci ali svetlih prostorih. Če jo sadite v lonček z zemljo, je nikar ne tlačite pregloboko. Dovolj bo, če boste v zemljo položili le polovico čebulice. Zalivajte srednje, zemlja pa naj ne bo premočna. Lahko jih vzgajate tudi v steklenih posodah, kjer na dnu nasujete le nekaj kamenčkov. Čebulica bo tako zgolj iz vode, ki naj bo stalno prisotna, srkala hranilne snovi. Občasno ji zato zagotovite nekaj tekočega gnojila.

Profimedia
Hiacinta na vrtu.

Barva čebulice narekuje barvo cveta

Z opazovanjem barve čebulic boste lahko prepoznali tudi barvo cveta. Če bo čebulica rdečkaste barve, bo cvet rožnat, svetla čebulica bo pognala bel do limonsko rumen cvet, vijoličasta čebulica pa bo pognala moder cvet.