Zanimivosti

S pivom nad večne gospodinjske nadloge

Zoran Franc
26. 3. 2019, 21.00
Posodobljeno: 10. 11. 2023, 09.56
Deli članek:

Tokrat smo uporabili nekoliko drugačno čistilno sredstvo. Govorili bomo o ugodnih učinkih piva, s katerim odstranite trdovratne madeže in povrnete sijaj.

Pixabay
vrček piva

Da, prav ste prebrali. Skoraj bizarni triki bodo hitro rešili marsikatero nadlogo, ki vam je pokvarila kakšen trenutek v dnevu. Čeprav gre za pijačo, ki jo mnogi uporabljajo za poletno osvežitev, jo bodo gospodinje s pridom uporabljale tudi pri gospodinjskih opravilih. Pivo lahko uporabite za čiščenje mastnih madežev in madežev trave, mehčanje kože ter kot »lovilec« insektov, razlagajo britanski strokovnjaki.

Odstranjevanje madežev

Ste po preprogi po nesreči polili kavo? Vam je med gledanjem napete serije na kavč kanilo nekaj paradižnikove omake s pice? Brez panike. Pivo bo hitro in preprosto odstranilo nadležne madeže. Nekaj piva zlijte na madež, nato pa s čisto bombažno krpo nežno drgnite. Postopek ponavljajte, dokler madež ne izgine. Mehurčki bodo pripomogli k temu, da boste madež hitro odstranili.

Poliranje pohištva

So se na pohištvu pojavili grdi madeži, ki jih je težko odstraniti tudi s specializiranimi čistili? Se madeži zmeraj znova pojavijo? Odstranite jih s pivom. Nekaj piva zlijte na mehko bombažno krpo in z njo obrišite pohištvo. Pivo bo poskrbelo, da bodo madeži izginili, pohištvu pa bo povrnilo sijaj.

Čiščenje bakrene posode

Pivo lahko uporabite tudi kot sredstvo za čiščenje bakrenih predmetov, ne da bi jih poškodovali. Skrivnost se skriva v kislinah, ki razgrajujejo grde madeže, ki se nabirajo na bakreni posodi, in ne puščajo madežev. Britanski strokovnjaki so še ugotovili, da je pivo odlična alternativa čistilom za razmaščevanje in čiščenje pečice.

Pixabay
bakrena posoda 1.jpg

Stimulirajte rast trave

Zanimiva je tudi raziskava biokemijskega inštituta, ki je potrdila, da lahko s pomočjo piva preženemo grde rjave zaplate požgane trate. Fermentirani sladkorji, ki jih najdemo v pivu, stimulirajo rast trave in uničujejo glivice ter plesni.

Posvetlite lase

Če si boste lase redno umivali s pivom, se bodo vaši lasje naravno posvetlili. S pivom boste blondinke odpravile tudi rumeni ton barve.

Zaščita pred soncem

V pivu se skriva ferulna kislina, ki ščiti kožo pred poškodbami zaradi predolgega izpostavljanja soncu. Vendar to ne pomeni, da bo zgolj nekaj kapljic piva zaščitilo vašo kožo, res pa je, da boste hitreje prišli do želenega tena.