Jussie SMollett

Igralcu, ki je samemu sebi pošiljal grozilna pisma, ne bodo sodili

B.K.
26. 3. 2019, 21.14
Deli članek:

Ameriško tožilstvo v Chicagu je danes presenetljivo odstopilo od obtožnice proti Jussieju Smollettu, ki je bil obtožen lažne prijave napada iz sovraštva.

Profimedia
Jussie Smollett

Policijska preiskava je ugotovila, da je 36-letni igralec Jussie Smollett sam režiral napad dveh domnevnih podpornikov predsednika Donalda Trumpa nanj. Tožilstvo mu je potem naprtilo kar 16 točk obtožnice, zato je odstop od tega toliko bolj presenetljiv, skupaj s tem da so mu povsem izbrisali kazensko kartoteko. Ameriški pravni analitiki menijo, da se je tožilstvu nekje zalomilo in je ugotovilo, da ne more zmagati v sodnem procesu.

Da vse ni čisto, priča dejstvo, da je Smollett mestu Chicagu prepustil varščino, ki jo je odštel, da do sojenja ostane na prostosti. Znesek 10.000 dolarjev za igralca v televizijski seriji Empire ni velik, vendar pa ni za odmet, glede na to, da mu je šla po obtožnici kariera po zlu. Producenti so ga namreč izbrisali iz dveh zadnjih epizod serije.

Njegovi odvetniki so razglasili zmago in skušali razložiti, da je Smollett žrtev napada, iz katere so naredili storilca na podlagi lažnih in neprimernih izjav, ki so povzročile neprimerno hitenje v sklepe. Odvetniki opozarjajo, da gre za nov dokaz, da ne gre hiteti s sklepi in soditi primera v javnosti. Varščino naj bi pustil mestu, ker želi celotno zadevo pustiti čim prej za sabo.

Policijska preiskava je odkrila, da je Smollett sam sebi pisal grozilna pisma ljudi, ki sovražijo temnopolte in homoseksualce in navijajo za predsednika ZDA. Ogorčenje po domnevnem napadu je bilo veliko, dokler policija ni odkrila, da je Smollett plačal dvema temnopoltima silakoma iz Afrike za zrežiran napad 29. januarja.

Policija je odkrila, da je Smollett fantoma plačal 3500 dolarjev in to celo nespametno s čekom. Ameriški komiki so imeli s tem veliko dela, skupaj z dejstvom da je Smollett za napad Trumpovih podpornikov izbral dva temnopolta priseljenca.

Smollett je v kratki izjavi po odstopu tožilstva od obtožnice zatrdil, da je govoril resnico od samega začetka, kaj več pa ni pojasnil. Ameriški mediji so poročali, da je napad režiral zato, ker mu kariera ni šla najbolje in je zahteval večjo plačo.