ZVIJA, PEČE, BOLI

Nevarnosti v naših domovih, ki načenjajo zdravje

Zoran Franc
25. 3. 2019, 21.10
Deli članek:

Veste, kako nevarni so osvežilci zraka za respiratorni sistem? Zobna krema lahko povzroči hude bolečine v trebuhu in resne črevesne težave, čistila za straniščno školjko pa lahko povzročajo opekline ...

Profimedia
V čistilih za stranišče in pečico najdemo koktajl kemikalij, ki lahko resno ogrozi naše zdravje.

Pogosto si z namenom preprostejšega in udobnejšega pa tudi bolj čistega življenja svoje domove spreminjamo v nevarna območja, ki škodijo našemu zdravju. Tako moramo biti pri uporabi določenih trgovinskih čistil izjemno previdni, saj so lahko izjemno nevarna.

OSVEŽILEC ZRAKA

Tudi vi obožujete prijeten vonj svojega doma, ki ga ustvarja baterijski, električni ali tekoči osvežilec zraka? Prijetne vonjave vsebujejo tudi nevarne kemikalije, tako imenovane ftalate, ki imajo na dolgi rok škodljiv vpliv na naše zdravje. Strokovnjaki so dokazali, da vplivajo na hormonsko ravnovesje in plodnost. Prav tako naj bi povzročali deformacijo genitalij ter motnje v razvoju otroka pred rojstvom in po njem. Zato si raje omislite naravne alternative, kot so eterična olja, dišeče palčke in drugi naravni vonji, ki bodo izboljšale vonj vašega stanovanja.

CITRUSI, SIVKA, ROŽMARIN

Nekaj olupkov citrusov dajte v vodo nad izparilnik in tako naravno osvežite prostor. Uporabite lahko tudi nekaj posušene sivke ali vejico rožmarina. 

ČISTILO ZA STRANIŠČE

Ta čistila vsebujejo nevarne koktajle kemikalij, da lahko odstranijo vso trdovratno umazanijo, usedline in bakterije. Povzročijo pa lahko tudi resne težave na koži, sluznici in na dihalih, če jih prepogosto vdihavamo. Zato med čiščenjem straniščne školjke kopalnico dobro zračite in obvezno uporabite zaščitne rokavice. Lahko pa pripravite tudi svoje čistilo, za katero potrebujete lonček kisa, lonček vode in lonček boraksa, ki je naravno belilno sredstvo. Sestavne dobro premešajte in mešanico zlijte v školjko, z metlico raznesite po notranjosti in pustite delovati čez noč. Lahko pa uporabite tudi mešanico kisa, sode bikarbone in vode. Tudi ta bo odlično odstranila madeže, dezinficirala in odpravila grde zaplate vodnega kamna.

ČISTILA ZA PEČICO

Tudi čistila za čiščenje pečice vsebujejo jedke kemikalije, ki lahko že z vdihavanjem resno poškodujejo naš organizem, kaj šele če se nekaj čistila znajde na naši koži. Pri čiščenju si tako raje pomagajte s paro. V posodo nalijte liter vode, pečico pa nastavite na najvišjo temperaturo. Pustite, da para raztopi madeže, ki bodo po stenah stekli na dno. Nato pripravite gosto pasto iz dveh žlic sode bikarbone in dveh žlic vode ter jo nanesite na stene pečice. Pustite učinkovati čez noč, zjutraj pečico poškropite z alkoholnim kisom. Pustite učinkovati, nato pa vse skupaj očistite z mehko krpo in vročo vodo. Na trdovratne ostanke ponovno nanesite sodo bikarbono in kis.