Trdota je pomembna

Znate izbrati pravi vzglavnik?

zf
27. 11. 2016, 11.26
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Za dober spanec poleg primerne odeje in posteljnega vložka potrebujete kakovosten vzglavnik. Tega je dobro izbrati glede na vaš spalni položaj.

Profimedia
Pomembno je, da vzglavnik nudi oporo vratu in hrbtenici.

Za pravilen položaj telesa med spanjem je zelo pomembna tudi izbira vzglavnika. Če pogosto spite na trebuhu, vam svetujemo mehkejši vzglavnik. Če spite na hrbtu, boste potrebovali srednje trdega, vsi tisti, ki najraje spite na boku, pa poiščite vzglavnik s tršo oporo. Za kakovosten spanec je pomembna tudi oblika vzglavnika. Načeloma velja, da so klasični vzglavniki primerni za vse spalne položaje. Takšni so primerni tudi za vse tiste, ki jih radi pregibate, zvijate ali podvihate.

Komu služijo anatomski vzglavniki?

Poskrbite za kakovosten in zdrav spanec, saj v postelji preživite tretjino življenja.

Anatomski vzglavniki omogočajo optimalno podporo in so primernejši za tiste, ki raje spijo na boku ali hrbtu. Prav tako jih svetovalci priporočajo vsem, ki jih boli hrbet ali vrat, saj anatomska oblika poskrbi, da se hrbtenica naravna v pravilen položaj. Posebna oblika zagotavlja odlično oporo vratu, posledično pa ima celotna hrbtenica obliko ravne črte, vratne mišice in vretenca so razbremenjeni, kar omogoča nemoten in miren spanec.

Vzglavniki iz umetnih ali naravnih materialov?

Obe vrsti polnila, naravno in umetno, imata svoje prednosti in tudi slabosti. Od vrste polnila je odvisna tudi čvrstost vzglavnika. Cilj vzglavnika in polnil je, da posamezniku nudijo pravilno podporo – za udoben spanec, iz katerega se bo zbudil spočit in svež. Preverimo, v čem se razlikujejo. Vzglavniki iz naravnih materialov telesu nudijo specifično podporo, medtem ko vam vzglavniki s polnili iz sintetičnih vlaken omogočajo prirejanje na različne stopnje čvrstosti. Naravna polnila so načeloma zelo mehka in udobna, omogočajo odlično zračnost, koža lahko diha, preprečujejo potenje in so antialergeni. Omogočajo pa tudi odlično podporo glavi in vratu. Umetna polnila so prav tako udobna in topla, med drugim pa je material načeloma lažji. Primerni so za alergike, vzdrževanje je preprosto, z možnostjo pogostega pranja.

Bambus: Koži prijazna bambusova vlakna tudi odlično absorbirajo vlago in nudijo popolno udobje vsem, ki jim je rado vroče. Odlikuje jih odlična zračnost.

Svila: Ob Ta izredno zračni naravni material ima, poleg svoje nežnosti in mehkobe, sposobnost uravnavanja temperature. Kadar vam je vroče, vas svila hladi, in kadar vas zebe, vas prijetno greje.

Puh: Gosji puh odlikujeta odlična izolacijska vrednost in dolga življenjska doba. Veliki in polni snopi puha pa nudijo izvrstno toplotno izolacijo in zračnost.

Sintetika: Umetno vlakno posnema naravno obliko naravnega puha. V mokrih razmerah v nasprotju s puhom in perjem ne izgubi izolacijskih lastnosti in se ne zasiči s prahom ter je zaradi tega vzdrževanje lažje.